Magazin

Dete u školi preimenovalo srpsku himnu u „Sačuvaj Bože“ i svi mu se klanjaju do poda

skola maske

Đački biseri uvek su posebno zabavni, a deca često sasvim nenamerno stvarnost opišu bolje od odraslih.

Baš to je slučaj sa jednom urnebesnom greškom na jednom kontrolnom zadatku nakon lekcija u kojima su deca učila o simbolima države Srbije.

Odgovor koji je nepoznati učenik dao postao je hit na društvenim mrežama. Umesto “Bože pravde” ovo dete napisalo je da je himna Srbije pesma “Sačuvaj bože”.

Da dete nije puno pogrešilo potvrđuju brojni komentari, kao i činjenica da se u Srbiji za toliko puno stvari svakoga dana može reći samo “Sačuvaj bože”.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Neguj mo srbski jezik (@negujmosrbski)

Hit komentari: “Božeme sačuvaj i zaklopi”

Na urnebesnu “grešku” nižu se i isti takvi komentari. Mahom, svi se slažu da dete nije pogrešilo. “Nama himna i treba ovako da se zove ništa dete nije pogrešilo”, a neki idu i korak dalje navodeći da je trebalo da dobije peticu samo za ovaj odgovor: “Ovo je greška učiteljice, da je iole razmislila o ovom odgovoru verovatno bi detetu zalepila peticu ili bravo”.

Neki od komentatora pokušavali su i da protumače detetov način razmišljanja.

“Ovo dete nije pogrešilo. Ono ovu himnu vidi i doživljava kao molitvu Gospodu,u kojoj se traži spas i da nas sačuva” piše u jednom komentaru.

Većina komentatora ne može da se ne usaglasi da je himna baš takvog naslova “Sačuvaj bože” i odgovara državi kakva je Srbija, ali i da “dete samo vidi unapred”.

Naravno, šaljivi komentari samo su se nizali, a među njima su i drugi predlozi za prikladnije ime himne: “Božo prosti”, “Bože pravde tištos pase”, “Gospode podiluj”, “Boš sačuvaj”…

Neki su se pitali “Zar himna nije koktel ljubavi?”, a drugi jedino uočavaju pravopisne greške: “Više me nervira što je “b” napisano malim slovima, nego sam naslov himne”.

Himna i zastava

Podsetimo, ova školska godina započela je intoniranjem državne himne u svim školama u Srbiji, što je izazvalo podeljene reakcije u javnosti.

Sve češće se poziva na isticanje i drugih simbola države Srbije, a posebno se istakao praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

U Novom Sadu se od septembra vodi i pravi mali rat zastavama, budući da omladinci Srpske napredne stranke uporno noću kreče fasade u boje zastave u pojedinim delovima grada što izaziva velike podele među narodom.

Vučić izračunao da svaka Srpkinja treba da rodi 2,2 deteta, on čini sve al’ žene neće

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

746 Shares
746 Shares
Share via
Copy link