Dogadjaji Radionice

Dečja radionica u Spomen-zbirci Pavle Beljanski

Dečja radionica pod nazivom “Gde sam i šta radim?” održava se ove subote 30. jula od 11 do 13 sati u sklopu izložbe iz ciklusa Pavle Beljanski: prijatelj umetnika, a radionica je inspirisana temama i motivima na slikama Stojana Aralice.

Tema figure u prostoru, enterijeru ili eksterijeru, slikarski je zahtevna, a Stojan Aralica je svoju ženu Karin slikao u različitim situacijama, dok se odmara, čita knjigu. Sličnu inspiraciju će međusobno pronaći učesnici radionice i raditi u paru na novoj kreaciji, učeći istovremeno i o zadatku slikara, ali i modela.

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-Muzejski-detektiv
Spomen-zbirka Pavle Beljanski

Koncept radionica zamišljen je kroz razgovor kustosa sa decom o izabranim temama na slikama (mrtva priroda, figura u prostoru, pejzaž, autoportret), koji će se nastaviti u vrtu Spomen-zbirke u vidu praktičnog dela druženja. Tom prilikom utiske sa izložbe učesnici uzrasta od 6 do 12 godina moći će kreativno da izraze putem crteža, kolaža i vajanja. Ovim se, uz edukativni karakter upoznavanja sa čestim umetničkim temama, razvija i kreativnost mališana.

Ciklus izložbi Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, osmišljen je s ciljem da naglasi značaj legatarskog podviga darodavca Pavla Beljanskog u nastajanju jedne od najcelovitijih muzejskih zbirki nacionalne moderne umetnosti. Autorka Jasmina Jakšić Subić je ovom izložbom obuhvatila stvaralaštvo Stojana Aralice, prijateljske veze Pavla Beljanskog s umetnicima, kao i lični život slikara. Izložba predstavlja i jedno od centralnih dešavanja u Spomen-zbirci kojim se tokom 2016. godine obeležava pet i po decenija od otvaranja muzeja za javnost, kao i 45 godina od otvaranja Memorijala umetnika. Na postavci je prikazano 19 slika iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva, koja se danas nalaze u Spomen-zbirci i privatnim kolekcijama, a pored dokumentarnog segmenta izloženi su i crteži iz Dokumentarnog fonda muzeja. Izložba je otvorena do 28. avgusta 2016. godine.

Još zanimljivih dešavanja 

 

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link