Dogadjaji Radionice

Dečja radionica u Spomen-zbirci Pavle Beljanski

Dečja radionica pod nazivom “Gde sam i šta radim?” održava se ove subote 30. jula od 11 do 13 sati u sklopu izložbe iz ciklusa Pavle Beljanski: prijatelj umetnika, a radionica je inspirisana temama i motivima na slikama Stojana Aralice.

Tema figure u prostoru, enterijeru ili eksterijeru, slikarski je zahtevna, a Stojan Aralica je svoju ženu Karin slikao u različitim situacijama, dok se odmara, čita knjigu. Sličnu inspiraciju će međusobno pronaći učesnici radionice i raditi u paru na novoj kreaciji, učeći istovremeno i o zadatku slikara, ali i modela.

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-Muzejski-detektiv
Spomen-zbirka Pavle Beljanski

Koncept radionica zamišljen je kroz razgovor kustosa sa decom o izabranim temama na slikama (mrtva priroda, figura u prostoru, pejzaž, autoportret), koji će se nastaviti u vrtu Spomen-zbirke u vidu praktičnog dela druženja. Tom prilikom utiske sa izložbe učesnici uzrasta od 6 do 12 godina moći će kreativno da izraze putem crteža, kolaža i vajanja. Ovim se, uz edukativni karakter upoznavanja sa čestim umetničkim temama, razvija i kreativnost mališana.

Ciklus izložbi Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, osmišljen je s ciljem da naglasi značaj legatarskog podviga darodavca Pavla Beljanskog u nastajanju jedne od najcelovitijih muzejskih zbirki nacionalne moderne umetnosti. Autorka Jasmina Jakšić Subić je ovom izložbom obuhvatila stvaralaštvo Stojana Aralice, prijateljske veze Pavla Beljanskog s umetnicima, kao i lični život slikara. Izložba predstavlja i jedno od centralnih dešavanja u Spomen-zbirci kojim se tokom 2016. godine obeležava pet i po decenija od otvaranja muzeja za javnost, kao i 45 godina od otvaranja Memorijala umetnika. Na postavci je prikazano 19 slika iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva, koja se danas nalaze u Spomen-zbirci i privatnim kolekcijama, a pored dokumentarnog segmenta izloženi su i crteži iz Dokumentarnog fonda muzeja. Izložba je otvorena do 28. avgusta 2016. godine.

Još zanimljivih dešavanja 

 

Avatar

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link