Decji-kutak-SZPB
Izvor: SZPB
Izložbe

Dečije radionice za vikend

Kreativne radionice subotom, omogućavaju deci upoznavanje sa delima umetnika iz kolekcije Moderne galerije iz Zagreba, u saradnji sa studentima-saradnicima sa Pedagoškog fakulteta u Novom Sadu. U stalnoj postavci Spomen-zbirke Pavla Beljanskog najmlađi će biti u prilici da se zabave interaktivnom kompjuterskom igrom Klikom na sliku, gde će na preko 20 remek-dela iz kolekcije Beljanskog moći da svojim intervencijama stvore nove portrete, pejzaže, ili scene iz svakodnevnog života.

Subota, 23. januar, 11–13h:

Odelo ne čini čoveka?

Nakon obilaska postavke upoznaćemo građanski stil u odevanju, ali i narodni, prisutan na izloženim delima u sklopu aktuelnih postavki. O stilovima u odevanju biće priče i tokom praktičnog rada sa tkaninanama.

Promeni ugao

Nastavnici osnovnih i srednjih škola, prvenstveno iz predmeta vezanih za književnost, istoriju i likovnu kulturu, imaju mogućnost da u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održe čas po sopstvenom izboru. Svaka tema vezana za period prve polovine 20. veka biće dopunjena umetničkom slikom epohe koju će učenicima približiti kustosi Spomen-zbirke. Postavka iz kolekcije Beljanskog u prizemlju i remek-dela hrvatskog slikarstva izložbe Miroslav Kraljević i sledbenici na spratu pružaju jedinstvenu mogućnost paralelnog sagledavanja umetničkih tokova, ali i novi ugao posmatranja nacionalne kulture u kontekstu dešavanja u regionu.

O izložbi

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i tokom januara je u toku gostujuća izložba Miroslav Kraljević i sledbenici (3. 12. 2015 – 21. 02. 2016) Moderne galerije iz Zagreba. Izložba prikazuje izbor od 68 umetničkih dela iz zagrebačke Moderne galerije, prateći razvoj hrvatskog modernizma u prvim decenijama 20. veka. Među 11 autora, najzastupljeniji je Miroslav Kraljević koji je svojim slikarstvom označio početak moderne u hrvatskoj umetnosti približivši je francuskom modernizmu. Njegov uzor sledili su Zlatko Šulentić, Milan Štajner, Marijan Trepše, Milovoj Uzelac, Vilko Gecan, Marino Tartalja, Petrar Dobrović. Značajnu ulogu u transformaciji Kraljevićevih uticaja i davanju novih smernica kako u hrvatskom, tako i u srpskom slikarstvu dvadesetih godina prošlog veka imao je Sava Šumanović, posle Kraljevića najzastupljeniji umetnik na izložbi.

Četvrtkom, u 15 i 17 časova, tokom celog trajanja izložbe, organizovana su besplatna tumačenja izložbe za posetioce u trajanju od 30 minuta.

Radno vreme tokom trajanja izložbe:

Sreda – nedelja: od 11–19h

Četvrtak: 14–22h

Izvor: SZPB

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share