Dogadjaji Radionice

Dečija radionica “Šta je to na stolu” u Spomen-zbirci

U sklopu izložbe iz ciklusa Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuje dečije radionice inspirisane temama i motivima na slikama Stojana Aralice, a naredna će se održati u subotu 16. jula od 11 do 13 sati. Radionice su zamišljene kao neformalni razgovori kustosa sa decom o izabranim temama na slikama (mrtva priroda, figura u prostoru, pejzaž, autoportret), radinice se nastavljaju kroz praktičan deo u vrtu Spomen-zbirke.

Mrtve prirode su česta umetnička tema i često budući slikari kroz njih uče i savladavaju slikarski zanat. Upoznati sa opusom Stojana Aralice i u kontaktu sa njegovim delima izuzetnih kolorističkih vrednosti, mali umetnici će kroz rad i druženje steći osnovna iskustva o likovnim kvalitetima umetničkog dela. Utiske sa izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica učesnici uzrasta od 6 do 12 godina moći će da izraze na svojim mrtvim prirodama putem crteža, kolaža i vajanja.

Cilj radionica je edukacija dece u muzeju, kao i da se kroz spontan pristup temama iz istorije umetnosti i osnovnim pojmovima o likovnim tehnikama, kroz praktičan rad, razvija kreativnost mališana.

Ciklus izložbi Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, osmišljen je s ciljem da naglasi značaj legatarskog podviga darodavca Pavla Beljanskog u nastajanju jedne od najcelovitijih muzejskih zbirki nacionalne moderne umetnosti. Autorka Jasmina Jakšić Subić je ovom izložbom obuhvatila stvaralaštvo Stojana Aralice, prijateljske veze Pavla Beljanskog s umetnicima, kao i lični život slikara. Izložba predstavlja i jedno od centralnih dešavanja u Spomen-zbirci kojim se tokom 2016. godine obeležava pet i po decenija od otvaranja muzeja za javnost, kao i 45 godina od otvaranja Memorijala umetnika. Na postavci je prikazano 19 slika iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i privatnih kolekcija iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva, a pored dokumentarnog segmenta izloženi su i crteži iz Likovne zbirke muzeja. Izložba je otvorena do 28. avgusta 2016. godine.

Još radionica pronađite ovde

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link