Magazin Svet

Deca od 4 godine u Škotskoj sama odlučuju kog su pola, bez obaveštavanja roditelja

skola-deca-ucionica

Škotska vlada je donela pravilnik o ponašanju prema transrodnoj deci kojem deca od 4 godine mogu da donose odliuke o svom polu i seksualnosti. Učitelji u školama moraju da ih podrže u tome da kostiste suprotnu zamenicu ili promene pol, bez obaveštenja njihovih roditelja. Novi propisi nisu prihvaćeni sa ovacijama i mnogima nije jasno zašto se malom detetu nameće tema o kojoj nije ni vreme ni mesto u tako ranom uzrastu.

Dokument koji je izradila škotska vlada na čak 70 strana objavljen je u četvrtak, a u njemu se navodi da počinju da važe nove smernice koje će obezbediti inkluzivnost LGBTQ+ populacije.

Prema pomenutim smernicama, učitelji moraju da ispitaju učenike kojom zamenicom žele da im se obraćaju, ali i da pokažu razumevanje i podršku ukoliko dete izrazi želju za promenom pola.

Školama je rečeno da transrodnim učenicima mora biti omogućeno da koriste svlačionicu koju sami izaberu – bila ona muška ili ženska. U toku je razvijanje rodno neutralnih uniformi, kao i uključivanje transrodnih likova u časove i materijale za čitanje.

Potpredsednik vlade Džon Svini rekao je da se Škotska smatra jednom od najnaprednijih nacija u Evropi, te su ove promene očekivane.

– Oduševljen sam što mogu da objavim da ćemo biti prva zemlja na svetu koja ima LGBT inkluzivno obrazovanje ugrađeno u nastavni plan i program – ponosno je izjavio Svini prošlog meseca.

U vladinim smernicama navodi se da ne postoji starosna granica za biranje svoje seksualnosti i pola, a stavovi mladih moraju da se poštuju, čak i onda kada maloletni učenici ne žele da njihovi roditelji budu obavešteni.

– Transrodna osoba možda još uvek nije rekla istinu svojoj porodici. Otkrivanje bi moglo da izazove nepotreban stres kod mlade osobe ili čak da je dovede u opasnost. Zato je najbolje da se informacije ne dele sa roditeljima ili starateljima bez razmatranja i poštovanja stavova i prava mladih.

Promene će omogućiti učenicima da „napreduju“ i potpuno razviju svoje kapacitete, zaključak je škotskih vlasti.

Izvor: Nova.rs

Zašto dečaci ne smeju da plaču?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
493 Shares
493 Shares
Share via
Copy link