Magazin Svet

Deca od 4 godine u Škotskoj sama odlučuju kog su pola, bez obaveštavanja roditelja

skola-deca-ucionica

Škotska vlada je donela pravilnik o ponašanju prema transrodnoj deci kojem deca od 4 godine mogu da donose odliuke o svom polu i seksualnosti. Učitelji u školama moraju da ih podrže u tome da kostiste suprotnu zamenicu ili promene pol, bez obaveštenja njihovih roditelja. Novi propisi nisu prihvaćeni sa ovacijama i mnogima nije jasno zašto se malom detetu nameće tema o kojoj nije ni vreme ni mesto u tako ranom uzrastu.

Dokument koji je izradila škotska vlada na čak 70 strana objavljen je u četvrtak, a u njemu se navodi da počinju da važe nove smernice koje će obezbediti inkluzivnost LGBTQ+ populacije.

Prema pomenutim smernicama, učitelji moraju da ispitaju učenike kojom zamenicom žele da im se obraćaju, ali i da pokažu razumevanje i podršku ukoliko dete izrazi želju za promenom pola.

Školama je rečeno da transrodnim učenicima mora biti omogućeno da koriste svlačionicu koju sami izaberu – bila ona muška ili ženska. U toku je razvijanje rodno neutralnih uniformi, kao i uključivanje transrodnih likova u časove i materijale za čitanje.

Potpredsednik vlade Džon Svini rekao je da se Škotska smatra jednom od najnaprednijih nacija u Evropi, te su ove promene očekivane.

– Oduševljen sam što mogu da objavim da ćemo biti prva zemlja na svetu koja ima LGBT inkluzivno obrazovanje ugrađeno u nastavni plan i program – ponosno je izjavio Svini prošlog meseca.

U vladinim smernicama navodi se da ne postoji starosna granica za biranje svoje seksualnosti i pola, a stavovi mladih moraju da se poštuju, čak i onda kada maloletni učenici ne žele da njihovi roditelji budu obavešteni.

– Transrodna osoba možda još uvek nije rekla istinu svojoj porodici. Otkrivanje bi moglo da izazove nepotreban stres kod mlade osobe ili čak da je dovede u opasnost. Zato je najbolje da se informacije ne dele sa roditeljima ili starateljima bez razmatranja i poštovanja stavova i prava mladih.

Promene će omogućiti učenicima da „napreduju“ i potpuno razviju svoje kapacitete, zaključak je škotskih vlasti.

Izvor: Nova.rs

Zašto dečaci ne smeju da plaču?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

494 Shares
494 Shares
Share via
Copy link