Dogadjaji Izložbe

Deca: Muzejski detektiv u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Izložba radova Dečje radionice pod nazivom Muzejski detektiv otvara se u subotu 27. februara u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u 11 sati.

Većina tema edukativnih programa Dečjeg kutka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog bile su posvećene nekom umetniku iz kolekcije Beljanskog, a ovaj put, radionica Muzejski detektiv imala je složeniji zadatak. U prvoj fazi, budući muzejski detektivi su u vrtiću prošli kratku obuku. Potom su, u Spomen-zbirci, kroz obilazak stalne postavke, a uz pomoć detektivske mape i kartica dobili zadatak da identifikuju deset skulptura. Detektivi su korak po korak, osvojili muzejski prostor i s jednakom pažnjom uočili dela trojice umetnika Rista Stijovića, Sretena Stojanovića i Mihajla Tomića. Ključni momenat bio je oprobati se u praksi – oponašati velike umetnike u raznim likovnim tehnikama (glina, olovka, kreda itd). Rezultat njihovog ličnog doživljaja Sove (1934) ili Karijatide (1931) Rista Stijovića, Žene sa bananama (1927/28), Devojke sa ogledalom (1932) ili Guslara (1956) Sretena Stojanovića moći će se videti na postavci dečje radionice, upotpunjenoj originalnim skulpturama.

Projekat je osmišljen sa ciljem da se nastava u školama i vrtićima obogati i da se odvija i u različitim okruženjima kojima nije primarna svrha vaspitno-obrazovni rad, kao što su muzeji, biblioteke, naučni centri, itd. Muzej je jedno od takvih mesta, koje prepoznaje obrazovne potrebe društva van okvira školskih učionica i vrtića, sa osnovnom željom da formira publiku koja bi tokom sazrevanja mogla usvojiti elemente kulture kao deo svakodnevnog života.

Tokom trajanja izložbe Muzejski detektiv (27. februar – 20. mart), publika će moći da pogleda radove svih učesnika iz jedanaest vrtića PU „Radosno detinjstvo“, a biće organizovan i aktiv za vaspitače. Povodom osmog marta, u okviru već tradicionalnog programa Mami na dar, ulogu kustosa u izložbi preuzeće mališani, koji će ovu postavku tumačiti mamama, bakama i drugim najmilijim članovima porodice.

Saznajte šta se još dešava na Trgu galerija.

Avatar

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link