Magazin Srbija

Eskobar prvi koristio satelitske telefone, Šarić učio od najboljih

šarić
Foto: Shutterstock/4 season backpacking/skyecceurope.com/TANJUG /JADRANKA ILIC

Darko Šarić i njegovi saradnici pohapšeni su prethodnih dana zbog novih krivičnih dela, a na teret im se stavlja i jedno ubistvo koje se dogodilo u periodu kada je Šarić već bio iza rešetaka. Šariću, kome se sudi za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, su zaplenjeni satelitski telefoni, pomoću kojih je komunicirao sa pripadnicima svoje grupe širom sveta, a presretnuta je i komunikacija preko zaštićene Skaj aplikacije.

Upravo je na ovaj način, kako sumnjaju iz Tužilaštva, Šarić naručio i ubistvo nekada svog bliskog saradnika Milana Milovca zvanog Cigla.

Satelitski telefoni se značajno razlikuju od standardnih telefonskih aparata. Oni umesto baznih stanica na zemlji koriste satelite za prenošenje signala, samim tim im je znatno teže ući u trag.

Ukoliko osoba poseduje satelitski telefon putem njega će moći da razgovora samo sa osobom koja ima isti uređaj.

O satelitskim telefonima govorilo se i 90-ih godina u slučaju najpoznatijeg narko-bosa na svetu Pabla Emilia Eskobara. Kako su mediji ranije izveštavali, u kući Eskobara pronađen je čudan uređaj, veličine manjeg TV, sa nesvakidašnjom antenom.

U pitanju je bio satelitski telefon, koji je tada vredeo desetine hiljada dolara i bio je retkost čak i u državnim agencijama. Kako su mediji prenosili, narko-bos ih je imao 12.

Sem satelitskih telefona, prema dosadašnjim navodima, klan Šarić koristio je i Skaj aplikaciju. Reč je o tajnoj i zaštićenoj aplikaciji. Naime, sa Skaj platforme je skinuta cela komunikacija, i prema nezvaničnim saznanjima, reč je o organizovanju nekih ubistava na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Upravo hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka skrenulo je pažnju javnosti na korišćenje zaštićenih kanala komunikacije, kojima pribegavaju mahom pripadnici organizovanih kriminalnih grupa. Već prvih dana nakon hapšenja, javnost je imala priliku da sazna sve o aplikaciji „Skaj“ („Sky“).

Ovaj kanal za šifrovanu komunikaciju svoj „bum“ je doživeo mnogo pre Belivuka i njegove kriminalne grupe i to nakon što je policija uspela da razbije veliku platformu koja je pružala usluge zaštićene komunikacije. U izveštaju NSA (National Security Agency) navodi se da je platforma brojala oko 60.000 korisnika i da su se na njoj planirale isporuke ilegalne robe poput narkotika, razvijale su se šeme za pranje novca, planovi za likvidacije i slično.

šarić darko
Printscreen

„Skaj“ je jedno od novih njihovih utočišta, a cena za aktivaciju kreće se od 600 do 2.200 evra. Podaci o ovom servisu se mogu pronaći pretragom na uobičajenim pretraživačima, a kako se može saznati, provajderi su mislili na sve, pa će se tako, ukoliko više puta promašite šifru, svi podaci iz telefona obrisati, a postoje i šifre specijalno za prilike kada na brzinu želite da sve iz telefona nestane.

Čak iako ste „Skaj“ pokušali da instalirate na uređaj koji nije bezbedan, aplikacija će vas o tome obavestiti.

Podsetimo, kriminalna grupa Darka Šarića „pala“ je u velikoj međunarodnoj akciji, koju su koordinisali EUROPOL i EUROJUST. Akcija je sprovedena u saradnji sa srpskom, ali i policijama zemalja u regionu.

Tokom četvrtka na nekoliko lokacija vršeni su pretresi. Između ostalog, tokom celog dana pretresana je vila Šarića na Senjaku.

Izvor: Nova.rs

Darku Šariću određen pritvor do 30 dana

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

32 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap