Magazin Vesti

Sin Danilo je glavna Vučićeva veza sa Belivukom, spojio ih Aca Rošavi

danilo-vucic

Veljko Belivuk, vođa huligansko-kriminalne grupe „Principi“ koja je radila u okviru crnogorskog kavačkog klana, na saslušanju u tužilaštvu 5. jula, ispričao da je da je sa Vučićem počeo direktno da sarađuje 2017. godine. Prvi kontakt sa predsednikom Srbije ovaj optuženi vođa kriminalnog klana imao je preko Aleksandra Vidojevića zvanog Aca Rošavi koji je prijatelj predsednikovog najstarijeg sina Danila Vučića.

Belivuk je objasnio da je njegovo hapšenje 2016. godine, zbog sumnji da je učestvovao u ubistvu u centru Beograda, dovelo do toga da političari izgube kontrolu nad tribinom Partizana. On je kasnije oslobođen u ovom slučaju pod misterioznim okolnostima. Od tada radi za vlast iako je u Srpskoj naprednoj stranci od 2011. godine.

Belivuk je ispričao da mu je huligan Aleksandar Vidojević, poznatiji kao Aca Rošavi, rekao 2017. godine da će mu on biti veza sa predsednikom Srbije.

Član „Janjičara“ Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, protiv koga su vođeni postupci za nasilničko ponašanje i nedozvoljeno nošenje oružja, više puta je bio u društvu Danila Vučića, sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić nikada nije objasnio ove veze svog sina, a provladini mediji i državni funkcioneri optužili su novinare KRIK-a, koji su ove veze otkrili, da kriminalizuju Danila Vučića.

danilo-vucic-aca-rosavi

„Vidojević mi je rekao da Šef, tako smo zvali Vučića, ima veliki problem na Partizanovoj tribini koji je nastao usled mog odlaska u pritvor 2016. godine. Da Andrej, brat Aleksandrov, ima kontrolu nad navijačkom grupom ‘Alkatraz’, ali da oni nemaju snage da iznesu ništa tu, da kontroliše i deo tribine navijača pod nazivom ‘Kimijevci’, ali da oni samo troše pare i ne doprinose ničemu, a da zapravo nemaju nikakvu kontrolu. Ideja je bila da se napravi nova navijačka frakcija koja će sve to ujediniti da bi situacija bila kao na Zvezdinom stadionu. (…) Mi smo to uradili” rekao je Belivuk.

Nakon nekog vremena Belivuk je, kako kaže, izgubio poverenje u Vidojevića.

„Počeli smo da sumnjamo u Rošavog da ne prenosi Šefu baš sve kako jeste, odnosno da više zasluga pripisuje sebi za neke rešene zadatke” objasnio je on.

Belivuk tvrdi da se onda požalio Darku Glišiću, predsednikovom kumu i jednom od ključnih ljudi SNS-a, za koga kaže da mu je ‘dugogodišnji prijatelj’.

„On me je pozvao na Ub kod njega, pošto je on tamo predsednik opštine. Marko Miljković (Belivukova desna ruka) i ja smo otišli tamo, imali smo jedan konstruktivan sastanak gde mi je objasnio kako se čuo sa Šefom, kako je Šef potvrdio da je Rošavi, Acko kako ga oni zovu, direktna veza, da ne treba mi da se viđamo direktno (sa Vučićem) da ne bismo ugrozili celu situaciju.”

Na nekom od narednih sastanaka, ispričao je tužiocu, Glišić je na Belivukovo insistiranje rekao da će mu lično organizovati sastanak sa Vučićem.

„Dao mi je kontakt sa pripadnicima BIA-e sa kojima treba da se čujem, a oni će mi reći kada i gde se viđamo.”

Sastanak sa Vučićem se održao, kako tvrdi Belivuk, u privatnom stanu na Zvezdari. Navodno je predsednikovo obezbeđenje čekalo ispred – dok je Vučić sam sa Belivukom i Miljkovićem razgovarao u stanu.

„Bile su razne teme tu i bilo je još par tih sastanaka. Još na prvom sastanku nam je rekao da će viđanje naše biti maksimalno smanjeno, koliko god može, da ne bismo ugrozili ni njega ni sebe zbog političke situacije.”

Vuletić: Aca Rošavi je najbolji drug Danila Vučića i veza sa Belivukom

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, bivši potpredsednik FK Partizan i osnivač pokreta “Crno na belo”, Vladimir Vuletić za Nova.rs kaže da, nakon iskaza Veljka Belivuka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku i da tužilaštvo mora da ga sasluša. On je istakao da je Belivuk potvrdio navode da mu je veza s predsednikom države bio Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, za kojeg kaže da je najbolji prijatelj sina lidera SNS, Danila Vučića.

danilo-vucic-aca-rosavi-2

Vuletić na početku razgovora za naš portal navodi da je i ranije znao za veze Belivuka i Vučića, ali da mu nije bilo poznato da je član Srpske napredne stranke.

-Ja sam znao da je Belivuk blizak Vučiću. On je meni 2018. godine rekao da bi poginuo za predsednika Srbije. Lako je proverljivo da li je neko član stranke. U tom pogledu, ne verujem da bi neko bio spreman da kaže da je član partije od 2011. godine, posebno ako imamo u vidu da je to period kad SNS još uvek nije bila na vlasti – napominje on.

Vuletić je, komenatrišući Belivukov iskaz, istakao da je jedan detalj veoma važan.

– Na konferenciji za novinare 6. marta, novinarka KRIK-a je pitala Vučića šta misli o mojoj izjavi da je glavni čovek u navijačkoj grupi, posle smrti Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, zajedno s Belivukom, bio Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi. On je s Veljkom Belivukom radio jedno vreme, a posle je prešao da radi potpuno za Vučića. Predsednik je na to rekao da Vidojević nije bio ni izbliza toliko bitan na tribini, niti je uopšte mogao da kontroliše stvari o kojima sam ja govorio. Sad mi imamo situaciju u kojoj nam Belivuk direktno, imenom i prezimenom, saopštava da je Vidojević, inače najbolji prijatelj Danila Vučića, bio glavna veza s Aleksandrom Vučićem i navijačkom grupom Veljka Belivuka – objašnjava Vuletić.

On dodaje da su te veze bile toliko bliske, da je Vidojević sebe promovisao kao “direktnu vezu sa šefom”.

– On je organizovao sastanke i zadatke koju je trebala da obavi ova skupina Veljka Belivuka. Reč o razbijanju i sprečavanju određenih demonstracija, zaustavljanju povika protiv Vučića na tribini. Na sve je to Belivuk pristao, a što je najvažnije – znamo ko je bio veza – napominje Vuletić.

danilo-vucic-aca-rosavi-1

Vuletić dodaje da posle iskaza Belivuka, Vučić mora da podnese ostavku.

– On to mora da učini istog momenta. Generalni sekretar Vlade Republike Srbije, Novak Nedić i Aca Rošavi su bili veza između Vučića i Belivuka. Ako postoji trunka kuraži i pravničkog digniteta kod tužioca koji vodi ovaj slučaj ili Republičkog javnog tužioca da se ne pogazi ovo malo pravne države što je preostalo, oni će to učiniti odmah – naglašava Vuletić i dodaje da tužilaštvo mora da pozove šefa srpske države kako bi dao iskaz.

U transkriptu koji je preneo Krik, navodi se da je Belivuk bio na sastanku s Vučićem u privatnom stanu na Zvezdari. Kako stoji u tekstu, navodno je predsednikovo obezbeđenje čekalo ispred, dok je Vučić sam sa Belivukom i Miljkovićem razgovarao u stanu.

Vuletić za Nova.rs kaže da je u pitanju stan o kojem se ranije govorilo kako ga je i on posećivao u više navrata.

“Istina je da sam ja tamo kad sam došao da im objasnim da je neophodno da se spreči skandiranje na utakmici Partizana protiv Viktorije Plzenj kako ne bismo bili izbačeni iz evropskih takmičenja. Tad smo tek dobili onaj čuveni spor protiv UEFA, ali smo ujedno dobili i veliko upozorenje Disciplinske komisije da ćemo biti u potpunosti izbačeni iz Evrope ako se bilo šta bude čulo na tribinama. Moj zadatak tada koji sam dobio od Upravnog odbora Partizana je bio da razgovaram s njim i da im objasnim šta ne sme da se pojavi na tribinama”, ističe Vuletić.

Početkom avgusta očekuje se da Tužilaštvo za organizovani kriminal podigne optužnicu protiv Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, vođe huligansko-kriminalne grupe „Principi“ koja je radila u okviru crnogorskog kavačkog klana, piše KRIK.

Belivuk se sumnjiči da stoji iza pet brutalnih ubistava, jednog mučenja i dilovanja droge, a fotografije obezglavljenih i iskasapljenih tela njegovih žrtva predstavnici vlasti su u više navrata objavljivali u javnosti. Belivukov klan smatra se jednim od najbrutalnijih u regionu.

Za ovu kriminalnu grupu karakteristično je i to da su godinama imali jake kontakte u državi – pre svega u policiji i politici, o čemu su KRIK i drugi mediji ranije pisali.

Novinari KRIK-a sada su došli do transkripta saslušanja Belivuka u tužilaštvu 5. jula, koje može da produbi ovu priču. On je prvo kratko ispričao da nije kriminalac već „vođa navijača“ i da nije odgovoran za ubistva, otmice i šverc droge, ali nije želeo da odgovara na pitanja tužioca o tome. Samoinicijativno je, međutim, počeo da govori o odnosima sa ljudima iz vlasti.

Iskaz Veljka Belivuka koji je preneo istraživački portal KRIK, možete proičitati na ovom linku.

Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, vođa navijačke grupe Partizana „Principi“, koga je srpska policija označila kao člana kavačkog kriminalnog klana, uhapšen je tokom noći 4. februara ove godine. Osim Belivuka, uhapšen je i njegov najbliži saradnik Marko Miljković i još 15 osoba.

Početkom avgusta očekuje se da Tužilaštvo za organizovani kriminal podigne optužnicu protiv Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, vođe huligansko-kriminalne grupe „Principi“ koja je radila u okviru crnogorskog kavačkog klana.

Belivuk se sumnjiči da stoji iza pet brutalnih ubistava, jednog mučenja i dilovanja droge, a fotografije obezglavljenih i iskasapljenih tela njegovih žrtva predstavnici vlasti su u više navrata objavljivali u javnosti. Belivukov klan smatra se jednim od najbrutalnijih u regionu.

Za ovu kriminalnu grupu karakteristično je i to da su godinama imali jake kontakte u državi – pre svega u policiji i politici.

Belivuk član SNS-a od 2011, direktno za Vučića radio poslednje 4 godine

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
3.6K Shares
3.6K Shares
Share via
Copy link