Magazin

Danijela Štajnfeld pre 3 meseca predala audio dokaz o silovanju – od tada muk

Glumica Danijela Štajnfeld na Tviteru je napisala da je snimak na kojem čovek koji ju je silovao priznaje da je to učinio, pre tri meseca dostavila Tužilaštvu.

Danijela Štajnfeld je pre nekoliko meseci javno govorila o svemu kroz šta je prošla, nakon što je u svom dokumentarnom filmu “Zaceli me” obelodanila da ju je silovao jedan filmski moćnik.

– Upiranje prsta na jednog čoveka pomerilo bi taj fokus sa moje želje da osvestim problem. Ne bih pravila film da je meni bilo bezbedno da javno govorim. Prva sam glumica u Srbiji koja je o ovome progovorila, međutim: da li sam ja prva kojoj se ovo desilo? Kao što postoji pritisak na meni da kažem ko mi je to uradio kako druge osobe ne bi bile u opasnosti, ja pitam zašto pozorišna i filmska zajednica nikada nije ukazala da postoje takve mogućnosti i zašto kolege i koleginice u dugoj tradiciji srpskog glumišta nikada nisu govorili o tome.

Zašto je na meni da sama stvorim bezbednost drugima? Pitam se i zašto se seksualno maltretiranje odobrava u društvu i ne kažnjava – rekla je ona pre nekoliko meseci za “Gloriju” i dodala:

– Ako to odobravate, onda će vam posle uzumanja hemijske olovke jednom oduzeti ključeve od kola. Po zakonima u Srbiji silovanje je zločin, ali se društvo pravi da ne postoji. Rečenica ‘Neću ti ništa’ implicira da ako se ograničim da ti neću ništa, možda ću ti nešto uraditi. Svako može da bude predator nad slabijim samo ako se izjasni sa “neću ti ništa”.

U jednom delu njenog dokumentarnog filma se čuje i audio zapis koji je ona snimila dok je posle silovanja razgovarala sa silovateljem, a tada je objasnila i zbog čega je to objavila.

– Htela sam da publika čuje razmišljanje i obrazloženje silovatelja. Ne samo nada mnom nego i nad drugim ljudma, to je obrazloženje zašto neko to može da radi i zašto uzumja sebi za pravo da to radi. Da je njegova izjava bila suvše lična, ne bih je stavila u film – istakla je Danijela a prenosi Blic.

Aleksića prijavilo još 20 devojaka

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

598 Shares
598 Shares
Share via
Copy link