med-trg-slobode-novisad
Dogadjaji Recepti

Više od 500 izlagača na Festivalu meda

Festival meda uveliko je u toku u našem gradu, a ekipa Luftike danas je prošetala do Trga slobode. Više od 100 štandova sa 500 izlagača postavljeno je na glavnom trgu, centrom grada širi se miris meda, a pčelari iz svih delova Srbije i regiona, nude vam svoje proizvode.

Tu je nekoliko vrsta meda, u najrazličitijim pakovanjima i oblicima, propolis, biljni napitci na bazi meda, ali i kreme za lice, medovača i slatkiši. Za dobru atmosferu pobrinulo se kulturno-umetničko društvo Veliko kolo koje zabavlja publiku svakodnevnim koncertima i igrankama.

festival-meda-novisad

Đorđe Mrkić, jedan od organizatora ove manifestacije bavi se pčelarstvom već dugi niz godina. On kaže da je zadovoljan dosadašnjom posetom, i da svake godine sve više Novosađana uživa u medenom vikendu.

– Možda i najpopularniji deo programa je medeni turnir u šahu koji smo osmislili za najmlađe i koji oni svake godine sa nestrpljenjem iščekuju. Šah se igra sa članovima Šah kluba iz Novog Sada, a pravila su nešto drugačija. Umesto pijuna, tu su male kutijice sa medom, pa je i zadatak drugačiji – odneti što više pijuna – kaže Đorđe.

Ovo je i prodajna manifestacija, a sa Đorđem Mrkić razgovarali smo o pčelarstvu u Srbiji.

– Od pčelarstva se može živeti, ali ovo je zaista rudarski posao. Visokorizičan, a niskoprofitabilan. Nikad ne znate kakva vas godina očekuje, kakvo će biti vreme i hoće li se pčele razboleti. Potreban vam je veliki broj košnica da biste bili u plusu – objašnjava on.

med-stand-novisad

Na tržištu ima i sve više falsifikata, ondnosno meda koji nije prirodni. Zato, obratite pažnju kada kupujete teglu meda, jer je samo pravi pčelinji prirodni med, zdrav med. Ovo može biti teško ukoliko niste stručnjak, ali pre kupovine porazgovarajte sa prodavcima i raspitajte se o proizvodnji. Ako još uvek niste bili u medenoj ulici, prošetajte večeras, jer festival traje još danas i sutra.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share