kcns-dani-bunjevacke-kulture
Dogadjaji

Dani bunjevačke kulture

Manifestacija „Dani bunjevačke kulture“ biće održana na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada od 25. do 30. avgusta.Tokom šest dana, posetioci će imati priliku da se kroz izložbe, predavanja, radionice i projekciju filma, upoznaju sa kulturom ovog naroda. Program će početi u utorak, 25. avgusta, u 18 časova, izložbama „Nacionalna umetnost u tehnici slame bačkih Bunjevaca“ i „200 godina od rođenja Biskupa Ivana Antunovića“.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za četvrtak 27. avgust u 19 časova na Trbini mladih, gde će se, osim člana gradskog veća zaduženog za kulturu Vanje Vučenovića, prisustvovati i predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine mrSuzana Kujundžić Ostojić, zatim predsednik Izvršnog odbora tog Saveta Mirko Bajić, kao i predstavnici drugih nacionalnih saveta, institucija i udruženja koji neguju kulturu i običaje Bunjevaca. Na svečanom otvaranju biće upriličeno kratko izlaganje istoričara dr Saše Markovića na temu „200 godina od rođenja Biskupa Ivana Antunovića, bunjevačkog priporoditelja i saradnika Matice Srpske u Novom Sadu“, a nakon izlaganja nastupiće Tamara Babić uz tamburaški orkestar „Tajna“.

Dan kasnije, u petak, 28.avgusta, od 17 do 20 časova biće održana radionica pod nazivom „Kultura nekad, danas i u budućnosti – novi vizuelni izrazi i teme za pisanje“, a gosti radionice biće uspešna pesnjikinja Kristina Arsenijević, koja je autorka knjige pesama “Za sve je kriva Kristina” i nagrađivani ronioci-fotografi iz Sombora. Učesnici radionice biće i mladi novinari iz lista „Bocko“ iz Subotice i Novog Sada. Poslednjeg dana manifstacije,  u 18h na Tribini mladih, biće prikazan dokumentarni film “Jedan pogled u prošlost – Mijo Mandić“.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share