Uncategorized

Dani Brazila – program za 3 dana spektakularnog karnevala

Ovogodišnji „Dani Brazila – novosadski samba karneval” traje od 14. do 16. avgusta. Novosađani će tokom festivala imati priliku da učestvuju na radionicama samba udaraljki, kapuere i samba plesa, ali i da uživaju u bogatom muzičkom, filmskom i književnom program.

Prva stanica za ljubitelje brazilske kulture i tradicije je Brod teatar. Ovde će u periodu od 11. do 13. avgusta sa početkom u 21 čas biti organizovane projekcije filmova kao uvod u „Dane Brazila”. Posetioci će imati priliku da uživaju u dokumentarnom filmu Pjer Verže glasnik između dva sveta i igranim filmovima „Blindness”na engleskom jeziku bez titla i „A Dog’s Will” na portugalskom sa engleskim titlom. Ulaz je besplatan.

filmski-program-dani-brazila-novi-sadZa one koji ne žele sa budu samo posmatrači tokom „Dana Brazila” organizatori su priredili radionice samba udaraljki, kapuere i samba plesa. Prijavite se preko zvaničnog sajta festivala i zabava može da počne.

Svi zainteresovani za samba udaraljke mogu da dođu na Petrovaradinsku tvrđavu i vide kako to rade neki od najboljih svetskih majstora. Radionice za one koji već imaju iskustva biće organizovane u petak i subotu od 12 do 18 časova. Svoje znanje i umeće sa njima će podeliti glavni dirigent Chris Quade Couto, Bastian Klauer, Julian Kramper, Thorsten Klamandt, Anika Vogel i Markus Jäger. I oni koji koji žele da nauče da sviraju udaraljke, mogu da dođu na tvrđavu u petak i subotu, ali u 18 časova. Sa njima će raditi perkusionista Saša Ignjatović.

dani-brazila-novi-sad-1

Organizatori festivala su mislili i na ljubitelje borilačkih veština. Za njih su organizovane radionice kapuere – borilačke veštine koja u sebi sadrži elemente muzike, plesa i akrobatike. Voditelji ovih časova biće stručnjaci Steen Møller i Mestre Torneiro. Mesto okupljanja „boraca” je Štrand, a vreme – petak i subota u 10 i 17 časova.

Plesači koji već poseduju plesno iskustvo u igranju sambe mogu da se prijave na radionice ovog plesa koje će biti organizovane  u subotu i nedelju u studiju Allegro sa početkom u 11 časova. Profesionalni plesač sa Kube Jorge Luis Garmendia – Tito tu je da im pomogne da se prisete koraka, ali i da poboljšaju svoje plesno umeće. Kada završe sa ovom kratkom obukom, svi koji budu želeli mogu da učestvuju u karnevalskoj povorci koja će se održati poslednjeg dana festivala u 19 časova.

dani-brazila-novi-sad-2

I ljubitelji književnosti treba da svrate na Brod Teatar. Ovde će u petak, u 20 časova, biti održane promocije knjige „Brazil – zemlja budućnosti” Štefana Cvajga i zbirke pesama „Izabrane pesme” pesnika bosa nove Vinisijusa de Moraesa. Osim toga, na istoj lokaciji, biće organizovani i muzički i plesni performansi novosadskih, ali i svetskih škola sambe i kapuere.

dani-brazila-novi-sad

Poslednjeg dana festivala zabava se premešta na Trg republike i Trg slobode. Novosađani će imati priliku da tokom karnevalske povorke makar na kratko osete kakve je atmosfera na karnevalu u Riju. Posle toga, za dobar provod su zaduženi plesači, kapueristi, kao i sastavi Drum ‘n’ zez i Bloco X.

„Dani Brazila” su idealna prilika da malo bolje upoznate brazilsku kulturu, umetnost i tradiciju, ali i da se dobro zabavite i uživate u sjajnim performansima.

dani-brazila-novi-sad-4

Milica Barać

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link