srecan-muskarac
Lifestyle Vesti Novi Sad

Danas proslavljamo pamet

Danas je pravo vreme da pokažete rezultate svog IQ testa i člansku kartu Mense, jer je 22. oktobar svetski dan kada se proslavlja pamet. Šta je uopšte inteligencija i kako se meri? Odgovore smo dobili gde drugo nego u novosadskoj Mensi.

Količnik inteligencije (IQ – intelligence quotient) je mera koja definiše relativnu bistrinu ili intelektualne mogućnosti jedne osobe. IQ je potencijal čija je gornja granica prevashodno određena urođenim faktorima ali čije ostvarenje u velikoj meri zavisi od interakcije sa sredinom. IQ predstavlja odnos između rezultata koji ispitanik postiže na testu inteligencije i rezultata koji postiže prosečna osoba iste starosti na istom testu pod istim uslovima. Inteligencija je i sposobnost razumijevanja zadataka i problema, te donošenju zaključaka kako rešiti određeni zadatak ili problem.

poslovni-ljudi-covek

Inteligencija varira od osobe do osobe, a ljudi ju mogu imati od 40, pa sve do 150 ili više. Posebni slučajevi su oni koji imaju inteligenciju 160 ili više, i njih smatramo genijalcima. U Dosadašnjoj istoriji najveći IQ je imao Leonardo da Vinci, koji je iznosio preko 220.

Pročitajte još možete li da prevarite poligraf?

Kako je moguće izmeriti nečiju inteligenciju? Na internetu postoji veliki broj IQ testova, ali Mensa ne priznaje ni jedan od njih. Ako želite da postanete deo ove međunarodne organizacije koja okuplja visoko nadprosečno inteligentne ljude, morate da rešite test koji vas svrstava u gornjih 2% populacije. Mensa ima oko 100000 članova u preko 100 zemalja sveta. Mensa Srbije u 2014. godini ima preko 1200 članova. Među pametnijim delom stanovništva ima doktora nauka akdemika, ali i učenika, studenata i penzionera.

bogate-zene

Za popunjavanje testa u Mensi morate biti stariji od 17 godina, jer se za mlađe prave posebni testovi, koji se u Srbiji još uvek ne rade. Nije vam potrebno nikakvo spremanje za test, a rezultate ćete dobiti za 8 nedelja. Testiranje se vrši obično 2 puta godišnje, na jesen i proleće, a ako položite test, za godišnju članarinu u Mensi moraćete da izdvojite 2.500 dinara.

Mensa Srbije organizuje mnoštvo aktivnosti za svoje članove, redovne nedeljne sastanke, vikend-okupljanja, žurke i ekskurzije. Članarina obuhvata i godišnju pretplatu na bilten, u okviru kojeg se dobija i internacionalni bilten. Za članove Mense oformljene su i Internet mejling liste, koje predstavljaju svojevrsne forume za razmenu ideja i stavova.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share