svetski_dan_knjige
pixabay.com
Lifestyle

Danas je svetski dan knjige

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se na današnji datum, 23. april, svake godine. U Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. godine, a ostatak sveta praznuje ga od pre 11 godina, kada je na konferenciji UNESKO-a doneta odluka o obeležavanju ovog dana.

Znate li zašto je baš 23. april dan knjige?

Na ovaj dan je godišnjica rođenja i smrti Vilijema Šekspira, smrti Migela  de Servantesa, Inke Garsilaso da la vege i Žozefa Pla, na ovaj dan rodili su se i Moris Drujon, Vladimir Nabokov i Manuel Valeho Mehie.

Međutim, iako se 23. april navodi kao datum smrti oba velika pisca, i Servantesa i Šekspira, zanimljivo je napomenuti da je Servantes umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru. U to vreme, u Engleskoj se upotrebljavao julijanski kalendar, što znači da je Šekspir umro istog datuma, ali zapravo nekih 14 dana kasnije.

knjiga-citanje
Izvor: Pixabay ©

Ovaj dan takođe je i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde se po tradiciji koja datira još od srednjeg veka praktikuje zanimljiv običaj. Od 1925. godine tamo je običaj da muškarci svojim voljenim poklanjaju ruže, a žene zauzvrat daju knjige.

Odavanje počasti velikim piscima istovremeno je i podsticaj svim građanima da na ovaj dan, a i svaki drugi, uživaju u čitanju kao jednoj od najlepših aktivnosti. Čitanjem možete proputovati svet, doživeti najzanimljivije avanture i upoznati svakakve likove. Svakog dana uživajte u čitanju omiljenih knjiga i ne zaboravite da je knjiga najlepši poklon!

Pročitajte šta čitaju Novosađani ovog proleća

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Aleksandra Aleksić

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share