bms1
Biblioteka Matice srpske

Dan Biblioteke Matice srpske biće prvi put obeležen u četvrtak 28. aprila u 12.30 sati Svečanom akademijom koja će se održati u Svečanoj sali Matice srpske, a tom prilikom biće uručena i godišnja Nagrada. Pozdravnu reč održaće predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić.

Upravni odbor Biblioteke Matice srpske ustanovio je 29. decembra 2015. godine Dan Biblioteke i njenu godišnju Nagradu. Za Dan Biblioteke Matice srpske izabran je 28. april. Tog datuma (po novom kalendaru) 1864. godine doneta je odluka o preseljenju Matice srpske i njene Biblioteke iz Pešte u Novi Sad. Nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske dodeljuje se za doprinos razvoju bibliotekarstva i bibliografskog rada izuzetnog naučnika, književnika ili umetnika. Prvi dobitnik je akademik Predrag Piper, redovni profesor univerziteta, vodeći srpski slavista, naučnik s međunarodnim ugledom, bibliograf. Na Dan Biblioteke se uručuje i Jubilarna zahvalnica. Prvi dobitnici su Matica srpska, osnivač Biblioteke, povodom 190 godina rada, i najistaknutiji srpski bibliolog Laza Čurčić, povodom 90 godina života.

bms8
Biblioteka Matice srpske

U okviru programa, Besedu o knjizi i biblioteci održaće Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske. Nakon uručenja nagrade Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske Besedu o dobitniku održaće predsednik žirija akademik Miro Vuksanović, a govoriće i dobitnika Nagrade akademik Predrag Piper. U programu će učestvovati i Nebojša Dugalić, Isidora Popović i Hor Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj.

Sve o dokumentarcu “Mi smo zvezde slobode” pročitajte ovde.

 

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here