redovi
Foto: 021.rs
Vesti Novi Sad

I dalje beskrajni redovi za zamenu vozačkih, sve otežava sistem koji pada

Red građana koji ispred MUP-a na Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu čekaju da podnesu zahtev za zamenu vozačke dozvole, svakodnevno se proteže u nedogled.

Građani koriste poslednju priliku da zamene stare vozačke jer od 10. juna stupa na snagu zakon prema kome su u obavezi da imaju nove biometrijske dozvole.

U Novom Sadu, zamenu vozačkih dozvola moguće je obaviti samo u MUP-u na Bulevaru oslobođenja, stoga se svakodnevno stvaraju redovi od po nekoliko stotina ljudi. Inače, prema poslednjem popisu, Novi Sad ima približno 350.000 stanovnika, pa se samim tim javlja potreba za dodatnim ispostavama MUP-a, kako bi se smanjile gužve. Međutim, nema naznake da će Novi Sad skoro dobiti novu ispostavu.

Prema rečima građana, u redu se stoji i po pet sati. Prvi u koloni za uzimanje rednih brojeva, sa kojima smo razgovarali, došli su ispred MUP-a u četiri ujutru i čekali do otvaranja šaltera, dok je većina građana koja je došla nakon početka radnog vremena osuđena na čekanje do poslepodnevnih sati. Čekanje se odužilo kada je juče oko podneva pao kompjuterski sistem, čime je stopirano izdavanje rednih brojeva na više od sat vremena.

Jedino što iole može olakšati ovaj za mnoge vozače izluđujući postupak je da zahtev za izradu nove vozačke podnesu na portalu E-uprave. Međutim, procedura prilikom elektronskog zahteva je poprilično kompleksna. Od građana se zahteva da imaju čitač kartičnih dokumenata, biometrijsku ličnu kartu, da budu mlađi od 65 godina i potpuno zdravi, što većinu primorava da lično dođu po redni broj i samim tim dva puta čekaju u redu.

U MUP-u nismo dobili odgovor na koji način će se rešiti ovaj problem.

Podsetimo da se slična situacija u Novom Sadu dešavala početkom marta kada su se stvarali redovi ispred RFZO-a za izdavanje novih zdravstvenih knjižica. Ista priča se zapravo ponavlja godinama, kod izdavanja novih ličnih karti i pasoša, a dodajmo da je čitav ovaj problem zapravo karakterističan samo za Novi Sad, jer u svim ostalim gradovima u Srbiji, pa čak i u milionskom Beogradu, ceo proces teče glatko, i ljudi ne moraju da uzimaju slobodne dane sa posla da bi obavili svoju dužnost, odnosno ono za šta im prete penali ukoliko ne ispune.

Šta je potrebno za novu vozačku?

Rok za zamenu vozačke dozvole je 10. jun. Nakon tog datuma, sve papirne dozvole moraju biti zamenjene plastičnim, u suprotnom vozači rizikuju kaznu od 15.000 do 30.000 dinara, pet kaznenih poena i zabranu upravljanja vozilom do tri meseca.

Za izdavanje nove vozačke dozvole, potrebno je priložiti:

1. Staru vozačku dozvolu
2. Važeću ličnu kartu na uvid
3. Tri uplatnice, kao dokaz o plaćenoj naknadi troškova za izdavanje
4. Sliku 50×50

Dodajmo i da je policija produžila radno vreme šaltera. Šalteri za vozačke dozvole na Bulevaru oslobođenja 143 u subotu i nedelju (3. i 4. juna), zaprimaće zahteve i izdavati vozačke dozvole u intervalu od 8 do 21 čas.

Pola veka Bulevara oslobođenja (FOTO)

Luftika
Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

1 Comment

Klikni da komentarišeš

  • Nije 3 nego 4 uplatnice!

    3 uplatnice koje stoje na njihovom šalteru + jos jedna koja nigde ne piše da treba, ta uplatnica je RAT i iznosi 690 din.
    Moja žena i ja smo morali da izadjemo iz kabina da uzmemo uplatnicu i čekamo OPET u redu za naplatu (koja je ultra spora), pa onda ponovo udjete u red i čekate da vas pozovu.

    Znaci 4 UPLATNICE ukupno, ne 3.

Share Tweet Share Share Follow