Lifestyle

Da li su plesači uglavnom gejevi?

Svet je pun predrasuda. Gde god da se okrenete ljudi mrko gledaju jedni druge, imaju izgrađeno mišljenje o stvarima koja su im zapravo nepoznata – Amerikanci su gojazni, Romi neobrazovani, a plesači gejevi. Ne, ne, ne i ne. Nisu svi Amerikanci gojazni, nisu ni svi Romi neobrazovani, a boga mi nisu ni svi plesači gejevi. Štaviše plesači su pravi džentlmeni i zavodnici – provereno, i to ne na način na koji mislite.

Bila sam u prilici da kroz ples i plesne večeri upoznam mnogo različitih ljudi. U mraku, obavijena dimom cigareta plesala sam sve od kulturnog i aristokratskog engleskog valcera pa do najprljavijih plesova. Iskreno, ni jedan partner nije bio napadan, svi su bili kulturni, naučeni bontonu – a to što su lepo vaspitani ne znači da su gejevi!

rumba-ples-plesaci
Foto: balletnews.co.uk

Naravno, ovim ne želim da kažem da među plesačima ne postoje homoseksualaci. Postoje, kao što postoje i u svim ostalim životnim sferama. Ali, nije nužno etiketirati nekog samo zato što ume da meša kukovima ili da rukama pravi pokrete koji nekog asociraju na isfeminiziranost. Naprotiv, mnogi ne znaju da je ples tajni govor tela, govor duše, a da plesači koristeći ruke i telo bez ijedne izgovorene reči šalju poruku i iznose emocije.

Ne znam odakle potiče mit da su plesači gejevi i ko ga je izmislio. Još od davnina mladići su uzimali privatne časove kod najuglednijih plesnih učitelja kako bi na balovima i žurkama mogli da očaraju prisutne. Štaviše, ples je bilo pitanje vaspitanja i kulture. Bilo je sramota ukoliko plemić nije umeo da zapleše uz ritam „Na lepom plavom Dunavu“. A danas? Danas je dečko koji ume da pleše meta zlih jezika i predmet ismevanja.

bacata-ples-partneri
Foto: pagan-culture.blogspot.com

Možda su taj mit izmislile razočarane žene koje su očekivale da njihov plesni partner na njihove izazovne haljine, dubok dekolte, pripijeno telo odraguje kako “pravoj muškarčini” dolikuje. Ili su to možda smislili ljubomorni muškarci, koji obazirući se na to šta će okolina reći, ne mogu da uživaju u prisustvu toliko puno lepih dama kao što to plesači mogu. Jedna plesna žurka može da potraje i do četvrt dana – zamislite samo koliko lepih devojaka možete da pozovete na ples i u kakvim sve ženskim zagrljajima možete da budete bez da vas potom njen momak ne nokautira. U plesu je sve dozvoljeno – „slučajni“ dodiri, pribijenost zbog velike gužve – i zato ja plesače nazivam opasnom sortom – ali na pozitivan i duhovit način.

Pogledajte najomiljenija mesta salserosa

Nedavno sam u Ernestu prisluškivala razgovor – novinar sam, oprostite – između dečka koji je već dugo u plesu i momka koji je tek uplivao u plesne vode. Ovaj, po plesnom stažu stariji davao je “očinski savet” prisećajući se koliko mu je u početku bilo teško da se privikne na blizinu i dodir ženskog tela – kuk o kuk, ruka u ruci, obraz o obraz. Ne zvuči nimalo lako, zar ne? A zamislite tek kako je u praksi! Njemu je trebalo dosta vremena i dogovora sa samim sobom kako bi se navikao na tu situaciju, ali je na kraju uspeo – istrenirao se.

sensualna-bacata-ples-partneri
Foto: henedinburgh.com

Ja mogu samo da potvrdim njegove reči. Ti momci su zaista dobro uvežbani i umeju da se kontrolišu, i to nikako ne znači da su gejevi. Mnogim ženama su ta sposobnost samokontrole i izvođenje pokreta celim telom, a naročito kukovima, okidač za maštanje – i žene kao i muškarci imaju seksualne fantazije. Neretko ženama, kada vide dobrog plesača, padne na pamet pitanje da li on to tako i u krevetu?

Važno je i koji ples pleše muškarac, folkloraši su ređe na meti zlih jezika, ali i ne baš tako poželjni kod dama. Zašto se manje govori o njima na podrugljiv način? U našim krajevima se smatra da je očuvanje i negovanje tradicije jedan od najvažnijih zadataka svakog člana neke nacionalne zajednice.

sensualna-rumba-ples-partneri
Foto: pinterest.com

I moj najbolji drug je bio je pun predrasuda sve dok se nije našao na jednoj salsa žurci. Nije mogao da odvoji oči od podijuma, od plesnih parova. Počeo je da zavidi tim momcima koji su okruženi lepim devojkama i odmah mi je rekao da mu moram pokazati par koraka. Shvatio je da ples ima prednosti – mnogo žena, jačanje samopouzdanja, proširivanje kruga prijatelja i jačanje intelektualnih sposobnosti.

Primer mog drugara je najbolji pokazatelj koliko neznanje, predrasude i mišljenja drugih imaju veliki uticaj na čoveka. Momci koji se bave plesom često slušaju uvrede, te se neretko dešava da zbog tog psihičkog zlostavljanja odustanu od treniranja tog sporta. Takođe, izgovori tipa „ne mogu da idem na ples, šta će mi drugari reći, smejaće mi se“ se vrlo često mogu čuti. Na časovima plesa se nauči i mnogo više od plesnih koraka – nauči se kako da se fino i kulturno priđe dami, zamoli za ples, umesto da se dečko i devojka gledaju celo veče i ne prilaze jedno drugom.

tango-danca-festival-novi-sad-ns

U životu je sve racionalno. Ako se tebi nešto svidi, ne znači da će se i meni svideti i obrnuto, ali pre nego što donesemo ishitrene zaključke, upoznajmo jedni druge i onda ćemo shvatiti da nisu svi Amerikanci debeli, Romi neobrazovani i plesači gejevi.

 

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

166 Shares
166 Shares
Share via
Copy link