Ljubimci

Da li psi imaju smisao za humor?

Možda nemamo konkretne dokaze, ali sigurni smo da se duhotivost negde izgubila u prevodu, i samo budno oko može da vidi njene naznake. Za one koji ne veruju da psi imaju smisao za humor – šteta, jer možda propuštate mnogo dobre fore.

Šta mislite – da li je vašem psu nekad nešto smešno? Da li je moguće da mu je išta stvarno smešno, onako, na ljudski način? Psi su obično uvek spremni za igru i izazivaju situacije koje nas zasmejavaju.

Ipak, ne može se reći da to rade namerno. Čak i ako ponove „duhovito“ ponašanje, više je zbog pozitivne reakcije vlasnika. Šta bi onda bio dokaz da psi imaju smisla za humor i – možemo li uopšte tako nešto da tvrdimo?

Pixabay.com
Pixabay.com

Ne čudi da je prvi naučnik koji je posumnjao da psi imaju smisla za humor upravo Čarls Darvin. Godine 1872. u svom delu „Poreklo čoveka“ zapisao je: „Psi pokazuju ono što bi se pošteno moglo nazvati smislom za humor, i razlikuje se od obične igre. Ako im bacimo štap ili neki drugi objekat, često ga nose na određenu udaljenost, zatim sednu i spuste ga uz sebe na zemlju, i čekaju da njihov gospodar priđe dovoljno blizu da može da ga dohvati. Zatim će zgrabiti štap i trijumfalno odjuriti ponavljajući isti manevar, pri tom očigledno uživajući u praktičnoj šali.“

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link