Lifestyle

Da li nam alkohol pomaže ili odmaže u krevetu

Romantičnu večeru teško je zamisliti bez čašice-dve dobrog vina. Vino pomaže da se opustimo i generalno lepše osećamo, a mnogi “stručnjaci” tvrde da će i seks biti bolji. Ali da li je zaista baš tako?

Vi i sami ne znate koliko je studija posvećeno pitanju kako alkohol zapravo utiče na našu intimnu sferu. Šta god da kažemo, alkohol je bez sumnje najbolji drug depresivnih osoba. Suprotno popularnom uverenju, alkohol ne funkcioniše kao afrodizijak i zapravo inhibira sposobnost osobe da postigne erekciju i doživi orgazam.

Iako mala doza alkohola ponekad pomaže u prevazilaženju seksualnih barijera i anksioznosti, ona i dalje utiče na našu fiziologiju.

Za muškarce

Alkohol je popularan uzrok erektilne disfunkcije kod muškaraca. Kako se količina alkohola u krvi povećava, sposobnost mozga da reaguje na seksualnu stimulaciju se smanjuje.

Studija iz 2009., objavljena u časopisu „The Journal of Sexual Medicine“, pokazala je da nizak nivo vode u telu dovodi do depresije i problema sa seksualnim ponašanjem. Alkohol, kao što znate, uzrokuje dehidrataciju tela.

Na engleskom postoji čak takav izraz – „whiskey dick”. U stvari, ovo naravno, ne važi samo za viski. Alkohol u krvi kod muškaraca teže izaziva i održava erekciju.

Za žene

Uticaj alkohola na seksualnost žena je mnogo gora nego kod muškaraca. Ovo je razumljivo: prvo, dugo vremena je ženska seksualnost bila tabu tema, koja nije zaslužila pažnju, i drugo, mnogo je lakše “meriti” muško uzbuđenje.

Alkohol guši mehanizme kočenja koje imamo u našem mozgu, na primer “Ne, ovo je loša ideja” ili “Ja to definitivno ne volim”. Ne zaboravite da žensko telo obično sadrži više masti i manje vode nego muško telo, tako da efekat alkohola postaje primetno brži – i on je jači.

Ženskom organizmu treba duže da obradi alkohol. Alkohol takođe utiče na kvalitet seksa. Studije su pokazale da što je veći nivo alkohola u krvi, duže je odlaganje orgazma, a njegov intenzitet nije jak kao “na trezvenoj glavi”.

Međutim, stvarno možete misliti da ste posle čaše vina uzbuđeniji. Alkohol širi krvne sudove. “Klitoris i vagina se mogu povećati. Žene često govore da se osećaju uzbuđenije kada piju, ali je teže doći do orgazma”, kaže dr Birman.

Već smo rekli da alkohol izaziva dehidrataciju tela, a zbog toga, telo ne luči dovoljno sluzi kao obično. “Suvi” seks može biti mnogo manje ugodan.

Rizici

Problem je u tome što alkohol smanjuje osećanja uznemirenosti i opasnosti, briše barijere.

Na primer, u trezvenom stanju nikada ne biste sanjali o seksu bez kondoma, a pod uticajem alkohola ova ideja izgleda kao pikantna avantura. Alkohol uništava anksioznost, ali postoje i drugi načini da se to reši.

Dakle, minusi od upotrebe alkohola uvek će biti veći od plusa.

Devet stvari zbog kojih se žene stide u krevetu, a muškarcima su nebitne

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link