Pozorište

Čuvena budimpeštanska trupa u Novosadskom pozorištu

Plesna predstava “Memento” u režiji Žolta Juhasa gostovaće 21. februara na sceni Novosadskog pozorišta. Predstava je nastala u spomen na političke zatvorenike odvedene u radne logore na teritoriji Sovjetskog Saveza. Izvode je članovi umetničke trupe “Dunav”, veoma poznate i vrlo cenjenje u Mađarskoj.

Predstava počinje u 19 sati. Pojedinačna karta je 400 dinara. Karte za grupe su 300 dinara (grupu čini najmanje pet gledalaca). Isto koštaju za penzionere, studente i đake.

memento-predstava

U Mađarskoj je 2015. godina bila u znak sećanja na političke zarobljenike i osuđenike za prinudni rad.

Brzo se ispostavilo, međutim, da je jedna godina prekratka za to da se sumiraju i otkriju sve informacije o deportacijama u logore na teritoriji Sovjetskog Saveza, kao i to kako je to uticalo na Mađarsku. Zato je godina sećanja produžena i zvanično traje do februara 2017.

GULAG (Glavna uprava za logore i kolonije popravnog rada) podrazumeva mrežu radnih logora na teritoriji u Sovjetskog Saveza. Iz Mađarske je u Gulag deportovano oko 700 000 ljudi, od kojih se 300 000 nikad nije vratilo.

GUPVI (Uprava logora za ratne zarobljenike i internisanje) nastao 1939, zadatak mu je bio da raspodeli, između ostalog, mađarske političke i ostale zarobljenike u oko 2000 radnih logora.

predstava-memento-dunav

MALENJKIJ RABOT (Mali rad) uobičajeni mađarski naziv za prinudni rad na teritoriji Sovjetskog Saveza. Prema dokumentaciji pronađenoj do 2002. i ispovestima preživelih iz 1862 mesta, na „malenjkij rabot“ odvedeno je 101 686 muškaraca i 29 212 žena, dakle ukupno 130 898 osoba.

Do kraja 2005 ruski stručnjaci otkrili su imena 66 277 ljudi koji su preminuli u radnim logorima. U kaznenim radnim logorima na teritoriji Mađarske, na vrhuncu političkih hapšenja, ukupan broj zarobljenika bio je 40 730, od kojih radno sposobnih 28 032. Na teritoriji Mađarske zarobljenici su obavljali rudarske poslove.

Pogledajte repertoare pozorišta

Avatar

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link