Dogadjaji

Crnohumorna poslastica „Igla ispod praga“ stiže u bioskope

Crnogorsko-srpska koprodukcija „Igla ispod praga“, rediteljski prvenac Ivana Marinovića, nakon svetske premijere u Sarajevu i turneje po različitim kontinentima, te mnogih pozitivnih kritika, konačno stiže i u domaće bioskope.

Film, za koji je Marinović pisao i scenario, je priča o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time reše sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar (Nikola Ristanovski) koji odbija da proda svoj deo. Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke (Jelisaveta Seka Sablić), zaljubljenošću opsednute Mare (Dragana Dabović), buntovništvom sina tinejdžera i konstantnim preispitivanjem sopstvene vere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje „okreće drugi obraz“ nastaje nadrealni haos posle kojeg niko u selu neće ostati isti.

Igla ispod praga

Ovo je priča o mentalitetu, o borbi između tradicionalnog i modernog, o ljudskosti s jedne i bahatosti sa druge strane. Svetska filmska kritika je do sada bila jednoglasna u stavu da je Marinović ispričao priču o malom čoveku sa velikim problemima i to tako da je ovaj film u mogućnosti i da vas nasmeje i da vas rastuži. Prestižni Holivud Riporter tako navodi da „Marinović pogađa zdravu ravnotežu između gorke komedije i naturalističke drame, uglavnom izbegavajući grube karikature i preterane emocije koje su često karakteristika filmova koji stižu sa Balkana“, te ističe da je film „poslastica za ljubitelje crnog humora“.

Igla ispod praga 2

Filmu je nedavno pripala i nagrada na Bosforus Film Festivalu u Istanbulu, gde je Zlatni delfin – nagradu za najboljeg glumca dobio Nikola Ristanovski.

„Igla ispod praga“ snimana je u veličanstvenom ambijentu Luštice i Boke Kotorske. Glumačku ekipu predvodi nagrađeni Nikola Ristanovski, a pored njega igraju Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev i mnogi drugi. Fotografiju potpisuje Đorđe Arambašić. Svi oni dopineli su da estetika Marinovićevog filma podseća na stare italijanske filmove, ali i na radove Živka Nikolića. Film je i crnogorski kandidat za nagradu Oskar u 2016. godini.

Igla ispod praga 3

Raspored projekcija:

Arena Cineplex: Od četvrtka 15. decembra do nedelje 18. decembra u Sali 6 od 20.30 sati

Cinestar TC Big: Od četvrtka 15. decembra do srede 21. decembra u 16.20 i 20.15

Igla ispod praga 4

Pogledajte najlepše božićne reklame

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share