Balkan Magazin

Dvoje mladih izvršilo samoubistvo u CG na isti način, uz iste poruke na Instagramu

tara most
Printscreen

Dve vrlo mlade osobe izvršile su samoubistvo skokom sa istog mosta u Taru kod Pljevalja, a ondašnja javnost sumnja da se iza svega krije uticaj neke verske sekte. Devojčica od 20 godina, kao i dečak od samo 13 godina koji su bili aktivni na društvenim mrežama ostavili su identičnu poruku.

Crnogorska policija proverava ovakve navode iako, po njihovim rečima za sada nema jasnih indicija da se iza svega kriju ovakve organizacije.

Od pojave interneta, a naročito sa popularizacijom društvenih mreža, rad sekti i njihov uticaj olakšan je i raširen tako da sada imaju nesmetan pristup ka svojim žrtvama do kojih su ranije stizali uspostavljenjem fizičkog kontakta.

Čitav region potresla je tragična smrt dvoje mladih koji su u razmaku od tri nedelje izvršili samoubistvo skokom sa mosta na Tari.

Prvo je 27. jula u sigurnu smrt sa mosta skočila M. G. (20), popularna tiktokerka iz Pljevalja, da bi dvadesetak dana kasnije dečak V. K. (13) iz okoline Pljevalja učinio isto sa istog mesta, naočigled policajaca, koji su pokušali da ga spreče.

U tekstu te identične oproštajne poruke na Instagramu stoji “Safe Place” (sigurno mesto), a ispod nje se nalazi isti broj srca u duginim bojama u istom rasporedu. Takođe, oboje je pratio isti broj ljudi, po 538 pratilaca.

Upravo ovaj broj je i jedan od glavnih razloga za sumnju na sektaško delovanje jer, sudeći po komentarima ljudi na internetu, mnogi veruju da je 538 broj koji “priziva anđele” i pomaže da se prebrode teški trenuci.

Crnogorska policija apeluje na sve roditelje da obrate dodatnu pažnju koje sadržaje prate njihova deca na internetu.

– Apelujemo na roditelje da povećaju nadzor nad načinom korišćenja interneta njihove dece i da sve neobične i neprimerene sadržaje i objave, poruke i slično, ukoliko ih primete, prijave najbližoj policijskoj stanici. Do sada preduzete radnje u odnosu na dva tragična slučaja koja su se dogodila na području Pljevalja ne ukazuju na to da je u pitanju delovanje sekte ili neki internet izazov. Policija vrši intenzivne provere i u tom smeru i javnost će o ishodu istrage biti blagovremeno obaveštena – navode iz ondašnjeg MUP-a.

Socijalni psiholog Vesna Tomić kazala je za Kurir da je su pripadnici sekti vrlo dobro obučeni za vrbovanje novih članova, kao i da pažljivo profilišu svoje žrtve.

– Delovanje sekti je pogubno. Najopasnije su one koje navode na samoubistvo, kao što je to u ovom slučaju, ili na ubistvo nekog člana porodice. Oni ne ulaze samo u naš um već i u porodice, u sve ciljane delove zajednice, i to rade veoma vešto i uigrano jer ispiraju mozak, što je posebno opasno za decu. Prema njenim rečima, sekte su dobro obučene kako da to rade i da direktno ‘ulaze u glavu’, jer je to vrsta mentalne zavisti. Oni dobro biraju profile osoba, dece. Danas im je to dosta lakše jer do ciljane osobe dolaze veoma lako preko društvenih mreža, a ranije su išli od vrata do vrata jer nije bilo čak ni fiksnog telefona. Međutim, oni ulaze i u ustanove, pa čak i u škole, gde vrebaju decu. Niti znate ko su, niti šta rade, vešto vas privuku u članstvo, a to mogu biti i grupe i pojedinci – kazala je Vesna Tomić.

Sekta “Biblijsko spasenje” hara Novim Beogradom, obećava odlazak u raj i otima imovinu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
866 Shares
866 Shares
Share via
Copy link