Balkan Vesti

Na Cetinju hiljade Crnogoraca protestuje protiv ustoličenja mitropolita

protest
Foto: CdM

Na Cetinju su se kod spomenika “Lovćenska vila” okupilo na hiljade građana Crne Gore, kojih je prema nezvaničnim podacima policije bilo oko 12.500. Okupljeni  su nosili transparente sa porukama “Lovćen neće pasti”, “Crnogorska crkva u Cetinjskom manastiru”, “Odustanite, ne brukajte se”, “Tri put ura za izdajnike” i drugim. Ispred spomenika Vila postavljena je bina, a prisutan je veliki broj policajaca.

Kako piše portal cdm.me, cilj protesta kod Lovćenske vile je poslati građansku poruku o tome da Cetinje nije mjesto za ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve, najavljenog za 5. septembar.

‘Gandijevska’ odbrana Cetinja

Grupa građana Cetinja je u pozivu na okupljanje poručila da je cilj okupljanja „poziv da odustanu od namjere da podanika anticrnogorske politike ustoliče na prijestolu Sv. Petra“.

– Mi to svetogrđe nećemo dozvoliti, ma koju cijenu platili – poručili su.

– Cetinje nije postalo gnijezdo slobode čekajući da okupatori i domaći izdajnici odstupe, no, srčano braneći ideale koji su Crnu Goru održali kroz vijekove – dodali su.

Danas se, kaže Vušurović za RTCG, na Cetinju ne održava protest već, kako je kazao, jedno sabranje upozorenja i molbe da svi stavimo prst na čelo, da znamo koje su najveće svetinje u Crnoj Gori. A to su, kaže, građanska Crna Gora, mir u njoj i suživot svih vjera i naroda.

– Da se dogovorimo. Nama starije, njima (SPC) ljepše. Ostavite se Cetinjskog manastira. Mi smo samo svoji na svome – rekao je Vušurović.

Istakao je da je da ovim skupom počinje 15 Gandijevskih dana odbrane Cetinja, te da su građani izloženi diskriminaciji i propagandnom ratu čiji su centri u Srbiji i Moskvi.

Navodi se da druge domovine do Crne Gore nemaju i da neće dozvoliti utapanje u “srpski svet”.

Ograda oko manastira

Jutros je oko Cetinjskog manastira postavljena ograda, a u krug manastira ušlo je više policijskih vozila.

Američka ambasada upozorila je državljane SAD-a da izbegavaju područje demonstracija i da prate lokalne medije.

Joanikije će na mestu mitropolita zameniti preminulog Amfilohija. Kako je prediviđeno protokolom Srpske pravoslavne crkve, koji su objavili crnogorski mediji, ustoličenju novog crnogorskog mitropolita na Cetinju prisustvovati će patrijarh SPC-a Porfirije, a poziv su dobili i crnogorske  diplomate.

Tenzije povodom ustoličenja prvog čoveka SPC-a traju već sedmicama.

Dnevnik Vijesti je subotu objavio da postoji bojazan da će se jedan deo policajaca unutar crnogorske Uprave policije prikloniti demonstrantima i na taj način prihvatiti poziv bivšeg prvog čoveka crnogorske policije Veselina Veljovića, koji trenutno obavlja funkciju savetnika za sigurnost crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, a koji je u autorskom tekstu pozvao policijske službenike da odbiju naređenja koja su suprotna crnogorskom Ustavu.

U odgovoru na takve tvrdnje iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova poručili su da će crnogorska policija braniti Ustav i zakone, te su apelovali na građane da imaju poverenje u njihov rad.

– Građanke i građani, imajte povjerenje u naš rad! Čuvajmo jedni druge! Čuvajmo Crnu Goru – poručili su iz crnogorskog MUP-a.

U crnogorskoj vladi koja je izabrana početkom decembra 2020. godine, većina ministara bliska je SPC-u, na čiji je prijedlog Zdravko Krivokapić izabran za premijera.

Peđa Vušurović, nekadašnji predsjednik mladih Liberalnog saveza kazao je da je poruka Prijestonice danas poruka mira.

Skup je protekao mirno, a nakon toga je organizovana šetnja.

– Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode. Ne dozvoljavamo ga posebno zato što im je za to potreban kao simbolički dokaz našega pristanka na okupaciju. Okupaciju od strane onih što nas ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik ni državu, ni crkvu ni kulturu – poručeno je sa skupa.

Izvor: Aljazeera

Vučić se plaši samostalnog patrijarha, nekog ko nema govornu manu i ume da kaže NE

OGLAS

956 Shares
956 Shares
Share via
Copy link