Magazin

Mit o čoveku s 2 lica i zlim blizancem koji ga je šapatom navodio na samoubistvo

edvard
Printscreen YT

Mitovi i legende nekada toliko duboko uđu u srž nekog društva da ih je jako teško razdvojiti od istorijskih činjenica i istinitih događaja. Jedna takva priča poslužila je i holivudskim producentima da ožive lik čoveka sa dva lica, za kojeg su Amerikanci dugo godina verovali da zaista postoji u Velikoj Britaniji.

Davnih dana, 8. decembra 1895. godine, „Boston Sunday Post“ objavio je članak autora Čarlsa Lotina Hildreta pod naslovom “Čuda moderne nauke”. Ovaj članak predstavlja zabeleške iz takozvanog „Kraljevskog naučnog društva“, koji su dokumentovali postojanje „ljudskih nakaza“.

Navodno su ga katalogizirali britanski naučnici, a ovaj popis “ljudskih nakaza” uključivao je sirenu, zastrašujuću ženu koja je bila nalik velikom raku i nesretnog Edvarda Mordrejk – čoveka s dva lica.

edvard 2
Printscreen

Mit o Edvardu Mordrejku

Edvard Mordrejk bio je mlad, inteligentan i zgodan engleski plemić, kao i “muzičar retkih sposobnosti”. No, uz sve njegove velike blagoslove, imao je i strašno prokletstvo. Osim lepog, normalnog lica, imao je i strašno drugo lice na potiljku.

Mnogi su opisali ovo drugo lice kao užasnu devojku koja je bila “ljupka kao san i odvratna kao vrag”. Čak i ako je drugo lice bilo deformisano i vražjeg izgleda, posedovalo je inteligenciju “zloćudne vrste” koja je bila povezana s njegovom svešću. Kad god bi Mordrejk plakao, drugo bi se lice “smešilo i podsmehivalo”.

Mordrejka je neprestano mučio njegov “blizanac iz pakla”, koji bi ga celu noć držao budnim šapućući “takve stvari o kojima govore samo u paklu”. Mladi plemić na kraju je poludeo i oduzeo sebi život sa samo 23 godine, ostavljajući za sobom poruku u kojoj moli da zlo lice treba biti uništeno nakon njegove smrti, “da se ne nastavi strašno šaputanje u njegovom grobu”.

Ova priča o čoveku sa dva lica poput požara se proširila Amerikom. Javnost je tražila više detalja o Mordrejku, a čak su i medicinski radnici prišli priči bez trunke skepticizma.

Godine 1896. američki lekari Džordž M. Gould i Valter L. Pajl uključili su priču o Mordrejku u svoju knjigu „Anomalije i zanimljivosti medicine“ – zbirku posebnih medicinskih slučajeva. Iako su Gould i Pajl bili legitimni oftalmolozi s uspešnom medicinskom praksom, takođe su bili lakoverni barem u ovom jednom slučaju.

Jer kako se ispostavilo, priča o Edvardu Mordrejku bila je lažna.

edvarad 3
Printscreen

Istina iza ‘čoveka s dva lica’

Kako je zaključio Aleks Boes na svojoj veb stranici “Muzej podvala” (resurs za izveštavanje i raspravu o podvalama i urbanim legendama, kako prošlim, tako i sadašnjim), autor izvornog članka „Boston Sunday Posta“, Čarls Lotin Hildret, bio je pesnik i pisac naučne fantastike. Njegove priče težile su ka fantastičnom i onostranom, za razliku od članaka zasnovanih na stvarnosti.

Naravno, samo zato što neko obično piše fikciju ne znači da je svaka stvar koju napiše izmišljena. Ipak, postoje mnogi tragovi koji sugerišu da je priča o Mordrejku potpuno izmišljena.

S jedne strane, Hildretov članak navodi „Kraljevsko naučno društvo“ kao izvor brojnih bizarnih medicinskih slučajeva, ali organizacija pod tim imenom nije postojala u 19. veku.

Londonsko kraljevsko društvo bilo je vekovna naučna ustanova, ali u zapadnom svetu nije postojala organizacija koja je bila i „kraljevska“ i „naučna“. Međutim, ovo ime moglo je zvučati uverljivo ljudima koji nisu živeli u Engleskoj – što može objasniti zašto je toliko Amerikanaca palo na priču o čoveku s dva lica.

edvard 1
Printscreen

Drugo, cela baza podataka Kraljevskog društva u Londonu može se pretraživati ​​na internetu, a Boes nije uspeo pronaći nijednu Hildretovu anomaliju u arhivama – od „Norfolk Spider-a“ (ljudska glava sa šest dlakavih nogu) do Ribice iz Linkolna (sirena tip stvorenje).

“Kad to shvatimo”, napisao je Boes, “tada postaje očito da je Hildretov članak fikcija. Sve je to poteklo iz njegove mašte, uključujući Edvarda Mordrejka.”

Kao što se moglo zamisliti, mnoge novine krajem 19. veka nisu držale iste uredničke standarde kao danas. Iako su još uvek bile vitalni izvori informacija i zabave, bile su ispunjene i izmišljenim pričama.

U suštini, Hildretova priča o čoveku sa dva lica nije nužno bilo neodgovorno novinarstvo. Bila je to jednostavno priča koja je napisana dovoljno uverljivo da prevari par doktora – i da u javnosti opstane više od veka. Hildret je umro samo nekoliko meseci nakon objavljivanja ovog članka, pa nikada nije mogao videti koliko su brzo Amerikanci bili prevareni njegovom divljom kreativnošću.

Trajna zaostavština Edvarda Mordrejka

Priča Edvarda Mordrejka doživela je oporavak popularnosti, delimično i zahvaljujući TV seriji „American Horror Story“. Scenaristi su sigurno dobili veliku inspiraciju iz izvornog članka „Boston Sunday Posta“, budući da se u seriji pojavljuje i dečak jastog.

Kako moderni čitaoci ne bi pomislili da su toliko mudriji od svojih viktorijanskih predaka da ih nikada ne bi zaokupila takva apsurdna priča, fotografija koja navodno prikazuje ostatke Mordrejkove glave postala je viralna 2018. godine. Ovo nije prvi put da fotografija prokletog plemića zaokuplja pažnju javnosti. No, kao i svi druge, daleko je od autentične.

Jeziva lobanja zapravo je samo zamisao umetnika kako bi Edvard mogao izgledati da je zaista postojao. Umetnik je čak zapisao da je u potpunosti stvorena samo iz zabave. Još jedna poznata fotografija koja se često pogrešno označava kao autentična, delo je drugog umetnika koji je koristio vosak.

edvard 4
Printscreen

Naravno, čak i najfantastičnije priče sadrže barem malo zrnce istine. Zdravstveno stanje poznato kao “kraniofacijalna duplikacija” – rezultat abnormalnog izražaja proteina – može uzrokovati dupliciranje crte lica embrija.

Stanje je izrazito retko i obično smrtonosno, iako postoji nekoliko nedavno dokumentiranih slučajeva novorođenčadi koja su uspela da prežive kratko vreme sa ovom mutacijom.

Na primer, Lali Sing rođena je sa takvim stanjem u Indiji 2008.

Iako Sing nažalost nije dugo živela, nije se verovalo da je prokleta poput Edvarda Mordrejka. Zapravo, stanovnici njenog sela mislili su da je ona otelotvorenje hinduističke boginje Durge, koja se tradicionalno prikazuje sa više udova.

Nakon što je jadna beba Lali preminula sa samo nekoliko meseci, seljani su izgradili hram njoj u čast.

Što se tiče Edvarda Mordrejka, njegova priča nastavlja šokirati i zavarati ljude sve do danas. Iako sam čovek nikada nije postojao, priča ostaje trajna urbana legenda.

Izvor: Zona Zanimljivosti

Otišla u Tursku po holivudski osmeh, vratila se kao nakaza (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link