Dogadjaji Tribine

CK13: Otvoreni razgovor o feminizmu

Otvoreni razgovor o feminizmu u teoriji i praksi održaće se u utorak 8. marta od 19 časova u CK13, u okviru programa Infoteka. Kvalitet diskusije biće povećan učešćem, preporukama, pitanjima i stavovima posetilaca.

Maja Solar, pesnikinja, filozofkinja i članica Kolektiva Gerusija, će predstaviti lik i delo Aleksandre Kolontaj (1872-1952), sa posebnim osvrtom na poglavlje „Nova žena“ iz knjige „Novi moral i radnička klasa“.

Aleksandra Kolontaj je bila revolucionarna feministkinja, a istorija je pamti kao prvu ženu u svetskoj diplomatiji i uopšte prvu pripadnicu ženskog pola koja je bila član neke vlade. Pristupila je boljševičkom pokretu tokom Prvog svetskog rata, a nakon Oktobarske revolucije obavljala je funkciju narodne komesarke za socijalna pitanja. Bila je najistaknutija žena u novoj sovjetskoj vladi i osnivač tzv. Ženskog odeljenja, sa ciljem da se poboljšaju životni uslovi žena, poboljšanjem radničkih prava i borbom protiv nepismenosti.

Posetioci će moći da vide i rad Milkice Mareš, pokretačice angažovane FB stranice „Moon ćega“. Moon Ćega je pokret koji objedinjuje misao i stvarnost, postavljajući ideale, idole i rodonačelnike ličnih religija na pijedestal najneophodnijeg, najintimnijeg odevnog komada, donjeg veša.

Kao ideja, rodio se pre godinu dana u Beogradu, potpomognut entuzijastičnim razgovorima grupe studenata sa Filozofskog fakulteta. Revolucionarna zamisao, koja je uskoro nakon toga preneta u praksu, da bi naposletku prerasla u Fejsbuk stranicu, koja kreće direktno da primenjuje i razvija splet ideja nastalih u tom periodu. Moon Ćega sprovodi svoj izraz kroz porudžbine mušterja, štampajući ženske idole direktno na gaće, trudeći se da na taj način, u najsirovijem smislu, izgradi primenjenu konzumiranu umetnost.

Pogledajte program Američkog kutka.

ck13.org

Share via
Copy link