Magazin Srbija

Na 100 Srba 40 pušaka: Srbija na 5. mestu liste zemalja sa najvećim brojem civilnog naoružanja

oružje
Printscreen

Srbija sa Crnom Gorom deli petu poziciju na listi svetskih zemalja sa najvećim brojem civilnog naoružanja na svakih sto građana. Ovaj neverovatni podatak zastrašujuć je i istovremeno sasvim realan ukoliko se uzme u obzir broj i intenzitet sukoba tokom prethodne tri decenije na ovim prostorima.

Nakon ubistva premijera Zorana Đinđića sprovedena je akcija „Sablja“ u kojoj je naređeno građanstvu da svoje naoružanje vrati u najbližu policijsku stanicu. Pored svega, mi smo i dalje u svetskom vrhu po ovom neslavnom parametru, prema podacima koje je objavio portal Telegraph. Mnogo je oružja doneseno sa raznoraznih ratišta, a velikoj količini naoružanja se i ne zna tačno poreklo.

Ovakav podatak plaši s obzirom na stalne tenzije u regionu, na nerešeno pitanje Kosova i Metohije, na varničenje u Bosni, kao i na podeljeno društvo i napetu situaciju u Crnoj Gori.

Slika objavljena na društvenoj mreži Redit pokrenula je lavinu komentara, a ove podatke treba posmatrati u svetlu činjenice da su brojkama obuhvaćeni samo legalizovani i prijavljeni primerci.

Komentari na ovu objavu takođe su vrlo uznemirujući.

– Nije ovo ništa sinovci, po selima u Bosni je bilo čak i tenkova u ambarima, da ne spominjem topove i minobacače – napisao je jedan korisnik Redita.

Drugi korisnik je podelio informaciju iz 2001. godine, kada su vojnici britanskog vojnog kontigenta pronašli u jednoj štali sakriveno vozilo Praga, koje je pripadalo Vojsci Republike Srpske.

– Kod mene u Republici Srpskoj skoro svaka kuca ima jednu Zastavu M70 AB2. Ilegalno naravno. Za ne daj boze… – navodi se u jednom komentaru.

Na sajtu worldpopulationreview.com mogu se naći zanimljivi podaci, a na listi civilnog naoružanja na svakih 100.000 stanovnika poredak u prvih pet je isti.

guns per 100.000
Printscreen

Poznato je koliko se Amerikanci “lože” na oružje, ali ovi podaci ipak su frapirali neke korisnike Redita.

Naše čuveno ‘neka ga za crne dane’ najbolje se ogleda u ovim podacima. Život na Balkanu ili Bliskom istoku nikada ne garantuje mir. Na ovim područjima dostignuće je kada se rat formalno završi, iako je zapravo u glavama ljudi moguće samo privremeno primirje. Neverovatna je količina mržnje, a zahvaljujući političarima koji uvek drže u pripravnosti takva osećanja, u svrhu unutrašnje politike, nije nemoguće da će im interes ponovo biti prolivanje nedužne krvi. Kao što vidimo, za takvu paklenu avanturu smo i te kako opremljeni.

Stefanović prodavao oružje iz policije firmi svog oca na “dođeš mi”

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link