Uncategorized

Četvrtina Novosađanki u povećanom riziku od raka grlića materice

– Četvrtina Novosađanki je u povećanom riziku od oboljevanja od raka grlića materice, kao i polovina njih starijih od 50 godina jer retko idu kod ginekologa, samo kada osećaju tegobe. Rizik se smanjuje odlaskom na redovan ginekološki pregled i Papa test, minimum jednom godišnje. To je sasvim dovoljno da se bolest na vreme otkrije i spasi nečiji život – pokazuju rezultati istraživanja koje je sprovela Poliklinika Consilium.

Istraživanje je sprovođeno od 2013. do 2016. godine na ukupnom uzorku od 2062 ispitanice iz Novog Sada povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se ove godine obeležava od 22. do 28. januara.

Dobra vest je da većina današnjih majki (61 odsto) podstiče svoje dvadesetogodišnje ćerke da idu na redovne ginekološke preglede. To je i dalje mali procenat, ali je svakako napredak u odnosu na svega četiri odsto njih koje su pre par decenija podsticale na pregled svoje ćerke, današnje žene starije od 50 godina.

Generacijske razlike prisutne su i po pitanju prvog odlaska kod ginekologa: 96 odsto žena mlađih od 30 godina i 52,5 odsto starijih od 50 godina prvi pregled imalo je pre svoje 20. godine. Mlađe žene prvi puta odlaze kod ginekologa sa 18 godina, dok su to starije sugrađanke činile u proseku u 21. godini.

Svaka 10. žena bolovala je od virusnih infekcija na genitalnim organima, što ih stavlja u povećan rizik od oboljenja karcinoma materice. S tim u vezi uvek ide pitanje upotrebe kontracepcije, pri čemu istraživanje Consiliuma pokazuje da čak 42 odsto Novosađanki mlađih od 30 godina ne koristi kontracepciju, dok svaka treća vodi računa o zaštiti tokom polnih odnosa, od kojih 92 odsto to čini kondomom, a nekolicina kontraceptivnim pilulama (osam odsto).

Pored redovnih ginekoloških pregleda i Papa testova, najbolja prevencija raka grlića materice jeste očuvanje reproduktivnih organa izbegavanjem promiskuitetnog ponašanja i, po mogućnosti, trudnoćom i rađanjem dece.

Poliklinika Consilium se već tradicionalno pridružuje Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice i kampanji „Dan za zdravlje“ obezbeđivanjem određenog broja besplatnih ginekoloških pregleda i Papa testova. Prijavljivanje je u četvrtak 26. januara od 9-9.30 sati na broj telefona 021 426 488. Broj prijava je ograničen.

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link