Novi Sad

Kineska kompanija o Šodrošu: Sudski ćemo goniti svakoga ko ometa radove

Šodroš 4
Foto: Facebook / ekoloskifrontns

Kineska kompanija CRBC oglasila se povodom izgradnje novog mosta preko Dunava na Šordošu, koju aktivisti već danima pokušavaju da spreče.

Ova kompanija je inače gradila most Zemun-Borča i deonicu autoputa od Obrenovca do Beograda.

„Kao i na svim drugim projektima koje realizujemo, sa posebnom pažnjom i angažovanjem pristupili smo i realizaciji ovog projekta, posebno imajući u vidu da je u pitanju projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, a time i svakako za grad u kome izvodimo radove“, napisali su u saopštenju.

Iz CRBC tvrde da rade u skladu sa najsavremenijim tehničkim rešenjima, kao i u skladu sa važećim zakonima i propisima u Republici Srbiji.

„Radovi na mostu započeti su u skladu sa važećim građevinskim dozvolama i prijavama radova i to građevinska dozvola – prva faza (privremeni mostovi) od 31.05.2022. godine, potvrda o prijavi radova za prvu fazu (privremeni mostovi), potvrda je dobijena za parcele za koje je rešena imovina – 14.07.2022. godine i privremena građevinska dozvola – druga faza (privremene saobraćajnice) – 19.09.2022. godine i potvrda o prijavi radova za drugu fazu (privremene saobraćajnice) za parcele za koje je rešena imovina – 29.09.2022. godine i sva ova dokumenta ovom prilikom i javno objavljujemo“, pišu u saopštenju.

Napominju da kompanija posluje širom sveta i nikada nigde nije radila mimo važećim propisa i dozvola, a posebno ne u Republici Srbiji u kojoj su takvi postupci zakonom oštro sancionisani.

„Prethodnih dana kompaniji CRBC je izuzetno ugrožen poslovni imidž. Svakodnevno odvijamo komunikaciju sa našom centralom u Kini, kao i sa predstavnicima ambasade NR Kine u Srbiji.

Nemili incidenti na Šodrošu za kompaniju CRBC, ali i zaposlene bili su posebno teški, s obzirom da dve države neguju izuzetno prijateljstvo, kao i da su građani uvek pokazivali veliki stepen gostoprimstva.

Tokom demonstracija na parcelama i neposredno uz njih načinjena je velika materijalna šteta kompaniji CRBC, što se prvenstveno odnosi na oštećenja gradilišne ograde i gradilišne table. CRBC definiše odštetni zahtev koji ćemo podneti nadležnim organima Republike Srbije i zahtevati da sva lica koja su učestvovala u uništavanju imovine, kao i napadima na naše zaposlene, u najkraćem mogućem roku procesuiraju.

Za svako buduće remećenje radova i štetu CRBC, bićemo primorani da odmah pokrenemo odgovarajuće postupke pred nadležnim sudovima, na način da ćemo protiv svih lica voditi sudske postupke radi naplate potraživanja, ali i naplate štete za pretrpljeni strah i narušavanje poslovnog kredibiliteta naše kompanije iznošenjem neistina javnost, a od nadležnih organa ćemo zahtevati podatke o svim licima koja ovu štetu i nanose na licu mesta.

Želimo da istaknemo da su naši zaposleni tokom prethodnih dana bili izloženi nizu veoma neprijatnih situacija“, piše u saopštenju.

CRBC ima ozbiljnih problema sa početkom radova na izgradnji privremenih saobraćajnica, jer protestani u kontiunitetu ometaju izvođenje radova i to uglavnom primenom sile – rušeći gradilišnu ogradu i druge elemente, kažu iz kompanije.

„Koristimo priliku i da napomenemo da će CRBC učiniti sve što je u njenoj moći da, uprkos ometanjima demonstranata, ispoštuje ugovorene rokove, ali da očekuje od nadležnih organa da garantuju bezbednost za njihove radnike, koji su pretrpeli niz pretnji i uvreda, koje su se u određenim situacijama mogle prerasti u nasilje“, zaključuju.

Podsetimo, aktivisti „Survivor kampa Šordoš“ su na prostoru izgradnje mosta, nadomak brodogradilišta, organizovali blokadu.

Na licu mesta se svakog dana okuplja sve više Novosađana, privedeno je više demonstanata a među njma je i nekoliko profesora Univerziteta u Novom Sadu.

Čuvari Šodroša pozivaju građane Srbije da 23. oktobra ponovo oslobode Novi Sad

Izvor: Nova.rs.

107 Shares
107 Shares
Share via
Copy link