Lifestyle

Carski rez: TOP 10 najvažnijih pitanja i odgovora

Iako akušeri uvek daju prednost prirodnom porođaju, bebe poslednjih godina sve češće dolaze na svet carskim rezom.

Ova hirurška intervencija u proseku se izvodi u 30% slučajeva, ali taj procenat varira od države do države, pa je kod nas, recimo, oko 20%, dok u Brazilu iznosi čak 60%.

Da li se savremene žene odlučuju na takav zahvat iz straha od porođajnih bolova?

Ni slučajno!

Porodilja, osim u zemljama gde je to zakonski regulisano i podrazumeva potpisivanje ugovora s bolnicom, ne može da zahteva tu vrstu operacije o kojoj odlučuje tim lekara na osnovu vrlo preciznih parametara.

Kako najlakše da zatrudnite?

REČ EKSPERTA

Zbog čega onda raste broj carskih rezova?

Pre svega zbog činjenice da se pomoću savremenih dijagnostičkih metoda lakše utvrđuju rizici po zdravlje i život majke i ploda, što automatski proširuje listu indikacija za takav porođaj.

O carskom rezu razgovarali smo s prof. dr Tihomirom Vejnovićem, upravnikom Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, po čijoj se metodi ovaj zahvat izvodi u porodilištima širom sveta.

1. KAKAV JE TO ZAHVAT?

Za razliku od prirodnog porođaja, kada beba prolazi kroz porođajni kanal, carski rez podrazumeva izvlačenje deteta kroz otvor napravljen prvo na trbušnom zidu, potom i na materici.

Nakon toga se vade posteljica i pupčanik, materica se ponovo pregleda i, ukoliko je sve u redu, pristupa se ušivanju.

To je hirurška procedura koja kao i sve operacije zahteva primenu anesteziju i uključuje mere koje ubrzavaju postoperativni oporavak

2. U KOJIM SLUČAJEVIMA JE OBAVEZAN?

Apsolutne indikacije jesu one kod kojih, osim carskog reza nema drugog načina da se izvede porođaj: nepravilan, karlični ili poprečni položaj ploda, preuska ili deformisana karlica, suviše krupna beba, placenta previa (kada posteljica potpuno zatvori porođajni kanal), tumor ili anomalija koji predstavljaju prepreku za prolazak ploda, visok krvni pritisak, teško oboljenje krvi, srca i bubrega, dijabetes.

Ako akušer proceni da beba pati i da neće moći da podnese dugotrajan porođaj, smesta će doneti odluku o carskom rezu, koji se izvodi i u slučaju višestruke trudnoće, vantelesne oplodnje i starije dobi trudnice, ali i ukoliko se porodilja dugo lečila od steriliteta ili se ranije podvrgla toj proceduri.

I ekstreman strah od porođaja može biti indikacija za carski rez, ali o opravdanost takvog zahvata odlučuje tim lekara u kojem je obavezno i psiholog.

3. DA LI SE MOŽE PLANIRATI?

Prema statistikama, hitan carski rez u toku vaginalnog porođaja, kada akušer proceni da su ugroženi majka i/ili plod, predstavlja 40% hirurških intervencija te vrste.

U ostalim slučajevima reč je o planiranom, takozvanom elektivnom carskom rezu čiji se termin određuje na osnovu testova za utvrđivanje zrelosti ploda.

4. ŠTA PRETHODI OPERACIJI?

Ovo se, naravno, ne odnosi na hitan, već na zakazan carski rez: potrebni su kompletna krvna slika s krvnom grupom i Rh faktorom, nalazi vaginalnog sekreta i urina, brisa nosa i grlića materice, EKG snimak, a u slučaju da postoji neko oboljenje, neophodne su odgovarajuće analize koje dati uvid u trenutno stanje pacijentkinje.

Svi ovi testovi ne bi smeli da budu stariji od nedelju dana, a trudnica, koja se u porodilište javlja dan pre zakazanog carskog reza (ako njen ginekolog ne odredi drugačije) po prijemu se podvrgava uobičajenim pregledima i pripremi za operaciju.

5. KOJA JE ANESTEZIJA NAJBOLJA?

Ne postoji konkretan odgovor na ovo pitanje, jer sve zavisi od stanja pacijentkinje: u velikoj većini slučajeva, može se birati između regionalne i opšte anestezije, ali ponekad to nije izvodljivo i odluku donosi anesteziolog.

Kako pobediti postporođajnu depresiju?

6. KAKVA JE RAZLIKA IZMEĐU SPINALNE ANALGEZIJE I EPIDURALA?

Na prvi pogled veoma su slične: to su regionalne anestezije čijim se ubrizgavanjem postiže neosetljivost donjih delova tela na bol, dok je porodilja sve vreme svesna. Ono što ih razlikuje jeste mesto gde se plasira anestetik.

Spinalna anestezija ubrizgava se u prostor između ovojnice i spinalne tečnosti koje okružuje kičmenu moždinu i nerve. Deluje brzo, ali ima relativno kratko dejsvo.

Kada se daje epidural, sredstvo koje otklanja bol plasira se u takozvani epiduralni prostor, van kičmene ovojnice, i to kroz kateter, što omogućava dodavanje anestetika po potrebi, zbog čega traje duže, ali, s druge strane, ima sporije dejstvo.

7. KOJE SU PREDNOSTI REGIONALNE ANALGEZIJE?

Najveća prednost regionalne analgezije (uz činjenicu da majka odmah može da vidi svoju bebu) jeste to što do deteta dospeva znatno manja količina anestetika nego kada se primenjuje opšta anestezija, pritom je oporavak posle oparacije znatno brži.

8. KADA SE DAJE OPŠTA ANESTEZIJA?

U slučaju da se radi o hitnom carskom rezu, tu nema dileme – primenjuje se opšta anestezija (sastoji se od udisanja čistog kiseonika, nakon čega se u venu ubrizgava anestetik, a u dušnik postavlja tubus spojen s aparatom za veštačko disanje), koja deluje najbrže.

Porodilja će se uspavati i ako “omane” regionalna anestezija, ukoliko postoji ozbiljnija deformacija kičme i problem sa zgrušavanjem krvi, ali i na njen izričit zahtev (pod uslovom da ne postoje kontraindikacije).

9. KOLIKO TRAJE POROĐAJ CARSKIM REZOM?

Koja god metoda da se primenjuje, epiduralna, spinalna ili opšta anestezija, zahvat ne traje duže od 15 minuta.

Posle toga, majka se smešta na intenzivnu negu i dobija bebu na podoj posle dvanaest sati. Većina porodilja brzo se oporavlja i napuštaju porodilište za tri do sedam dana.

10. POSTOJE LI RIZICI?

Kao i svaki hirurki zahvat, i carski rez podrazumeva određene rizike, koji su, prevashodno zahvaljujući novoj generaciji anestetika i usavršavanju hirurške tehnike, kao i preventivnom ordiniranju antibiotika, relativno retki.

To mogu biti krvarenje, problemi uzrokovane anestezijom, poremećaj zgrušavanja krvi, infekcija materice, peritonitis, cistitis.

Dobra vest je to da se sve te komplikacija mogu otkloniti adekvatnom terapijom.

Mitovi o trudnoći koje u potpunosti treba da ignorišete

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link