carape-kroz-istoriju
Lifestyle

Čarape kroz istoriju: evolucija samopouzdanja

Lepe ženske noge mogu da razbuktaju maštu muškarca u samo nekoliko sekundi. Ovaj naizgled mali modni dodatak ima neprocenljivi značaj kroz istoriju.  Zanimljivo je i to da su lepe ženske čarape veći saveznik ženi od nakita i ženske frizure.

[fliiby]https://flii.by/file/wd1kmatw2k7/?style=ltap[/fliiby]

Čarape ženama daju dodatno samopouzdanje. Bez obzira na građu i određene nedostatke, čak 70% žena će se pre odlučiti da obuče kratku suknju ukoliko obuče i čarape. Popularnost najlon čarapa se ogleda između ostalog i u tome što noga u njima izgleda zategnuto, mišići postaju izraženiji, celulit nestaje, a koža postaje besprekorno glatka.

Istorija

Tog maja 1940. godine dešava se to da hiljade žena čeka satima u redovima kako bi kupile unihop čarape. U narednih par meseci prodato je više od 60 miliona ovih čarapa. Naravno, na dodatnu popularnost su uticale i holivudske zvezde koje su u gotovo svakom filmu isticale noge i bokove u provokativnim čarapama.  Tako i MM na jednoj od najpoznatijih fotografija svih vremena pozira u beloj kratkoj haljini ispod koje vire Dior čarape.

carape-revolucija

Mnogo pre “najlon revolucije“, žene su nosile neke od prvih modela čarapa koje su imale ulogu da zaštite i ugreju u hladnim mesecimaili spreče znojenje i ojed tokom letnjih vrućina. Te čarape su bile pravljene od prirodnih materijala i vezilale su se oko zgloba na nozi. Stari Grci su nosili čarape od životinjske dlake. U starom rimu do pre nekoliko vekova ovaj modni dodatak je bio privilegija samo bogatih i na taj način se pokazivao statusni simbol plemstva. Na ovoj teritoriji čarape su se pravile od kože ili vune. Tek u XVI veku sa pojavom šivaće mašine bila je omogućena   veća proizvodnja čarapa, odnosno i veća dostupnost širem tržištu. Treba reći još i to da su se sve do XIX veka čarape širom sveta pravile ručno. To im je davalo posebnu vrednost, pa čak i u Srbiji postoji tradicija darivanja čarapa kao posebnog vida ljubavi.

Podvezice

Nakon ove revolucije gotovo sve čarape se prave od veštačkih materijala, kao što su: akril, poliestar, polipropen, spandeks itd. Modeli koji se nose se menjaju iz godine u godinu, međutim ono što se sa godinama ne menja je činjenica da na samopouzdanje najviše utiče čarapa sa podvezicom – pa čak i ako se ne vidi.

zenske-carape-najlonke
Pixabay.com

Ispitivanje koje je rađeno među muškarcima i ženama ukazalo je na to da se providne svilene čarape nalaze na vrhu liste najpoželjnijih stvari na ženi, odmah ispod vrtoglavih potpetica.  Na ovoj listi ništa ne zaostaju ni halter čarape, kao i one samodržeće ukrašene čipkom.

Boje

Kada je u pitanju boja čarapa u vrhu se nalaze crvene i crne – tako kažu muškarci. Dok se pomoću ispitivanja došlo do zaključka da crvene čarape najčešće nose žene koje su relativno skoro izašle iz emotivne veze i treba im dodatno samopouzanje. Crna boja ima široku primenu bez obzira na odevni stil i takođe može da izgleda misteriozno i seksi. Bele čarape ukazuju na romantičnu dušu kojoj je potrebna zaštita. Grilon čarape u tamnijim nijansama žene nose obično tokom kišnih i hladnih dana, dok su modeli u nijansi preplanule boje kože obično rezervisani za ženu koja zna šta hoće.

Potražite još Lifestyle tema OVDE

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

SABRA