Srbija Vesti

Tanja iz Čačka je preuzela brigu o „bebi leptiru“ koju su roditelji ostavili a institucije Srbije zaboravile

bebe-porodiliste
Foto: Shutterstock/bibiphoto

Svakog decembra u gradu na Moravi dodeljuju se priznanja zaslužnim građanima koji su na neki način ostavili svoj trag i učinili dobro za Čačak.

Ove godine Decembarska nagrada otići će u ruke hraniteljice Tatjane Obradović (47) koja je pokazala da ljubav prema deci zaista nema granice. Rodila je troje, ali je iako živi kao podstanar pre godinu i po dana preuzela brigu u malenoj devojčici M.N. rođenoj sa retkom, genetskom i neizlečivom bolešću, poznatom kao dete leptir.

– Na izazov koji im je majka priroda postavila, roditelji nisu mogli da odgovore i nisu je uzeli iz bolnice. Nijedna hraniteljska porodica na teritoriji čitave Srbije nije bila u mogućnosti ili nije imala snage, da se uhvati u koštac sa brigom i negom baš ovog deteta. Šta više, nijedna ustanova na nivou cele Srbije zajedno sa svojim timovima lekara i stručnih radnika nije bila spremna da primi bolesnu bebu, pa je malena M.N. u čačanskoj bolnici proslavila i svoj prvi rođendan, uz veliku ljubav i negu medicinskog osoblja –  navodi se u obrazloženju za dodelu Decembarske nagrade u koje je agencija RINA imala uvid.

Za malenu devojčicu saznala je tada šira javnost, pa tako i Tatjana Obradović. Vođena najdivnijim osećanjima i željom da ostavljenoj devojčici pruži dom i porodicu i nadoknadi sve ono najlepše što je izgubila samim rođenjem, Tanja je bila izuzetno strpljiva i prošla čitavu obimnu proceduru kako bi ispunila uslove za hraniteljicu.

Redovno je odlazila svaki dan u bolnicu i posećivala je, a na lični zahtev povremeno se i obučavala za negu male M.N.

– I tako je jedna Tatjana postala naša Tanja, hrabra i odluča žena, heroina koja je svojom humanošću i požrtvovanjem rešila to što svi sistemi zajedno nisu uspeli. A, malena M.N. je posle svog prvog rođendana dobila porodicu, dom i Tanju. Uz njenu ljubav devojčica nastavlja svoju borbu. Uz svakodnevnu specifičnu negu i ishranu, uz po potrebi odlaske na Kožnu kliniku u Tiršovu. Ulaskom u porodicu ove žene malena heroina je počela da se smeje, govori, hoda uz podršku i upkos svim teškoćama napreduje i raste –  dodaje se u obrazloženju.

Izvor: lepotesrbije.alo

Novosađanka spojila ljubav i humanost, šije lutke i poklanja ih deci širom Srbije

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

54 Shares
Share via
Copy link