Magazin

Kada se hip-hop stavi u službu vlasti, dobijamo Bucketa koji ima mu*a da isproziva opoziciju

Neša Galija je davno još počeo da diže obadve na mitinzima SPS-a, a Đorđe Balašević da agituje glasanje za DS… Ali Bucke… Bucke je postavio nove standarde političkog poltronstva i direktno se kvalifikovao za finale izbora za najveći treš 2020. godine.

Bucke nemilosrdno disuje političare… Koji su bili na vlasti pre 8 godina.

O Bucketovoj harizmi komunalnog pandura-pripravnika, kao i o njegovoj fizičkoj pojavi, ma koliko izgled i modni osećaj u regularnim uslovima bila značajan činilac rep swaga, nećemo trošiti mnogo reči osim što treba napomenuti da je jebeno neverovatno kako je u čoveka za koga odokativno ceniš da je niži nego osećaj blama Lava Pajkića stao svaki mogući stereotip o SNS botovima – kao da je neko proturio sve botove kroz neuralnu mrežu da bi iz nje izašao savršeno prosečan i samim tim savršeno savršen bot.

I kao da sudbini to nije bila dovoljno ironijski okrutna igra sa Bucketom, nego se lik još i zove BUCKE, kao Bucko, dakle sendvič s goveđom salatom, dakle pokušaj da se napravi Beogradski sindikat za SNS ekipu.

Kad smo kod sveg tog swaga i reprezenta, ne može se poreći određena doza kurčevitosti u Bucketovom nastupu, koja proizlazi iz činjenice da Bucke i bukvalno reprezentuje mašinu koja je zajahala Srbiju i melje sve živo u roze pastu i da, kao takav, realno ima čime da se kurči, piše Mihailo Tešić za Vice.

Dobro, ne baš svojim dostignućima, jer niko nije čuo za Bucketa pre ove trake, ali definitivno svojim leđima, tako da iz celog spota nekako provejava utisak da je dečko sasvim iskreno u gasu da niko ne sme da ga takne. Inače će doći njegova ekipa iz stanice komunalne milicije Temerin da te spakuje u fiat 500l, sveprisutni simbol neoliberalne represije, i odvede te na nepoznatu lokaciju odmah iza stanice komunalne milicije Temerin.

bucke i ekipa

Muzički, traka je još jedan primer poletno napetog bita kakvog se ne bi postideo ni THCF kad radi saundtrek za Senke nad Balkanom 2: Senovitije nad balkanskijim, tako da je DELTA MISKO, kako se potpisao kompozitor, najsvetlija tačka ove priče, i to ne samo zbog svog rep imena.

Bucketov deliveri je, nošen vihorom SNS-a u leđa, iznenađujuće energičan, iako mu je flou seckav, bez daha i karaktera. Zar treba napomenuti da liriksi nisu Bucketovi, što je već dovoljno za crveni karton izbacivanja iz rep igre? Kao potpisnik stihova koji prosto vapiju za detaljnim anotacijama na Geniusu, navodi se MALI IZ ČEŠKE i ja želim da živim u svetu u kome sve srpske rep lirikse potpisuje MALI IZ ČEŠKE jer to otkriva toliko mnogo o ovim, nadajmo se, terminalnim fazama kapitalizma. Nego, liriks:

Mislite da Srbi jako slabo pamte, u zemlju propali bi da za sramotu znate,
Ali nemate vi obraza, stida niti srama, znate šta je nasilje, buka i galama
Do svega što smo sanjali i što smo hteli, sigirno nas vodi onaj fašista iz Dveri.
Fin je mladić taj vođa revolucije, testerom on upada u javne institucije.
E pa da vam ovaj narod nešto kaže : Nećemo žuta vlast opet da nas laže!

(sve reči kopipejstovane bez dozvole i lekture)

Imamo sve što treba na samom početku, čak i kombinaciju “jako slabo”, svaka čast, sve kao što treba. Iako je bogatstvom izraza i kovanja reči parsecima ispod sindikalnih bardova beo-boemštine koji jebiga umeju da ubodu tu venu što vuče krv iz nekih tribina i ulica, tekst udara odmah u tom pravcu, punim gasom u priču „kakav smo mi narod“, da bi potom uveo frazu koja bi se opravdano mogla naći u „Nemanjićima“ za razliku od 98% drugih dijaloga u seriji, pa odmah i drugu narodnu frazu, o obrazu.

Ovaj narodno-napredni tripl kombo kulminira očiglednim pokušajem da se memetički nadomesti Barbarin već prilično zaboravljeni fijasko s linčom, silovanjem i nasiljem, koji u Bucketovoj retkon viziji brže, bolje, jače postaju nasilje, buka i galama. Nije baš neka tvrda priča, ali već u sledećim stihovima se prelazi pravo u meso i pominje se fašista iz Dveri – a u spotu Bucke, kada nije ispred najzbunjenijeg BMW-a koji se ikada pojavio u nekom rep spotu, čak gleda na teveu kako dotični fašista upada u RTS i praktično ga čujemo kako cokće s neodobravanjem, samo mu fali monokl da mu ispadne. I za kraj, naravno, žuta vlast, laže, opet.

Tu dolazimo do refrena i pogodnog trenutka da analiziramo naziv trake: COSA NOSTRA, što je baš ono bazično, bilo bi gore jedino da se zove MAFIJA(NJE) i eto nas u slavnim danima srpskog repa iz 1994, samo čekamo rimu „utoku/ruku“ i silovanje slogova da bi popunili ceo bar. Bucke i MALI IZ CESKE nas ni tu ne izneveravaju, čemu svedočimo u sledećim stihovima:

Glumite džentlmene a maltretirate žene!
U vaše vreme niko nije im’o posla, zapalili su preko, preko Đilasovog mosta.
Glumite džentlmene a maltretirate žene!
Sergej je u tripu koke nikad dosta
Onaj dripac Đilas da je Cosa Nostra!

Mora se priznati da je prilično sveže to što Bucke invertuje očekivanja (kada ne bismo znali da je režimski reper, ali ignorišimo to za trenutak) jer čini nešto što nijedan drugi reper pre njega nije učinio, osim eventualno Marčela: proziva druge da su mafija s pozicije nemafije. COSA NOSTRA u naslovu nije Bucke niti njegov kru mladolidera, nije ni metafora za to kako će se ponašati suočen sa svojim najljućim protivnicima (pored stiliste i nutricioniste), nego je to, pa šta jebiga drugo nego – Đilas. Dobro, proziva se i Sergej, ali on je ovde žrtva sopstvene nebitnosti, tako da je stih upućen njemu po svemu najgori deo trake i zaslužuje da se na njemu zadržimo koliko i politički program PSG.

Zastanimo ovde za trenutak da bacimo respekt čistoj, nepatvorenoj kurčevitosti poteza da se opozicija proziva za maltretiranje žena dok traje proces proziv Jutke, a „Kleka“ Gašić i dalje nekažnjeno mašta o crvenim kolenima novinarki.

bucke

Sada kada smo svi udahnuli i dozvolili da nas preplavi osećaj sabornosti u neverici, možemo da zapazimo koliko čitav refren takođe aproprira BS ma(n)tricu: zapaljiv refren koji može da se skandira sa tribina; direktna prozivka političara po imenu, uz korišćenje reči „dripac“ kao kalibrisano prihvatljive i preprodavcu guma iz Batočine i bivšoj profesorki geografije u školi „Starina Novak Đoković“ na Staroj Paliluli; kvalitetan lirički uzlet zasnovan na relevantnoj slabosti mete („preko, preko Đilasovog mosta“); i da, silovanje slogova, kad momci krenu da skandiraju GLU MI TEDŽEN TL MENE zaboli te život tvoj ceo i svi izbori koje si ikad napravio koji su doveli dotle da slušaš kako SNS bot repujući kooptira poziciju saveznika žena u borbi protiv nasilja.

Poštena je ra ruka Jeremića Vuka, na njoj seva od 100 soma zlatna čuka,
Pošteno je zaradio, ne treba kontrola, čak je uradio i Patrika Ho-a
Draganče je potrošio sve što je pokrao, Pa bi sada da se vrati da dovrši posao!
Dok šeta Bulevarom samo lova mu je meta, Ne zna grčki Alfabet, al’zna šta je Delta.
E pa da vam ovaj narod nešto kaže, Nećemo žuta vlast opet da nas laže!

Drugi vers se fokusira na Vuka Jeremića, kao i dalje relativno ozbiljnu pretnju po režim Aleksandra Vučića, u očima otprilike jedino Aleksandra Vučića ali dobro. WTF poeni idu za nejmdroping Patrika Hoa, bivšeg hongkonškog ministra, jer je referenca toliko opskurna da su mogli Jeremića komotno da prozovu da je pogrešno citirao Pola Vilmota u doktoratu iz oblasti kvantitativnih finansija. Bonus WTF poeni idu za prozivku Đilasa da ne zna grčki alfabet (!?) samo da bi se u priču uvela Delta, firma koja je odavno u miru sa vlašću i meta je samo ovakvih relativno andergraund prozivki od strane SNS „narodskih“ satelita.

MALI IZ ČEŠKE očigledno nije preozbiljno shvatio tezgu ili mu još nisu legle pare na račun paušalne agencije, tako da je ograničio svoj uradak na dva versa i refren, što je onda Bucke morao da popuni improvizacijama koje se svode na ponavljanje „onaj dripac Đilas“, u principu sasvim na liniji epiteta kojima se i inače Đilas časti po medijima bliskim vlasti. Čak je sve to i relativno pitomo u odnosu na najpsihotičnije naslove Informera, tako da preporuka Bucketu za sledeći uradak: ako hoće da stvarno zaigra tvrdu igru ozbiljnih igrača, neka lepo uzme DJ Vučićevića da mu napiše versove ili makar da mu smisli naslov, zašto se suzdržavati kada si deo pobedničkog tima, gazi brt kad već imaš otvorena vrata do onih koji svakodnevno tako obrću igricu da igrica ne zna đe je.

Ipak, najveći zločin Bucketov nije ni lirički ni u deliveriju, nije ni spot ni stajling, nego to što je otvorio potencijalnu Pandorinu kutiju rep bifa protivprirodno nakalemljenog na srpsku politiku. Jer ako sada usledi kontra dis trek opozicije u fazonu NARODU JE MUKA KAO VLAST STE BRUKA STIĆI ĆE VAS RUKA JEREMIĆA VUKA stvarno možemo samo lagano da se razilazimo.

Studio B je prevazišao sebe, Barbara je smenjena sa trona, a Gebels gleda i plače (VIDEO)

generic vignette (DESK luftika.rs)
169 Shares
169 Shares
Share via
Copy link