Novi Sad

Slučaj brutalnog prebijanja u Laze Telečkog, snimak pokazao da je tuča počela u lokalu

tuca-novi-sad

Novosadska javnost i dalje pamti brutalnu tuču koja se dogodila 20. februara 2021. godine ispred lokala „Lazin sokak“ u Ulici Laze Telečkog, kada je dvoje lica zadobilo teške, a jedno lakše telesne povrede.

Za ovo krivično delo optuženi su osmorica mladića iz Šida, kojima je nastavljeno suđenje reprodukovanjem video snimka događaja unutar lokala, a trojica se i dalje nalaze u pritvoru.

Podsetimo, kobne noći su u tuči Dragoljub Mihajlović iz Vajske i Nikola Šuman iz Čuruga zadobili teške, a Mateo Pete lakše povrede, uključujući i ubodne rane nanete sečivom ili oštrim predmetom.

Tuča ipak počela unutar lokala

Iako su dan ranije svedoci koji su te noći radili u tom ugostiteljskom objektu, prilikom davanja svojih iskaza izjavili da do tuče nije došlo unutar lokala, na snimku koje je danas prikazan jasno vidi da je do tuče ipak došlo, piše Dnevnik.

Podsetimo, radnik obezbeđenja lokala ispred kojeg se desio nemili događaj, Radovan Obradović, juče je u svojstvu svedoka izjavio da je ušao u lokal na poziv kolege Dragoljuba Čestića, ali da nije bilo potrebe da interveniše jer je sukob bilo na verbalnom nivou.

To je potvrdio i drugi svedok Dejan Dostić, koji je te večeri radio kao pomoćni konobar. On je ispričao da je prilikom gurkanja sa stola oboreno par čaša.

Ipak, na snimku koji je reprodukovan vide se mladići iz Šida kako sede u separeu i trojica oštećenih za susednim stolom. Oni se zabavljaju, a protom nešto razgovaraju.

U jednom trenutku im prilazi radnik obezbeđenja, nakon čega počinje tuča.

U nastavku snimka se vidi i kako Lazar Marković, jedan od okrivljenih, pokušava da razdvoji sukobljene strane i spreči tuču. Takođe se jasno vidi kako okrivljeni Nemanja Božić pada preko stola na kojem je bilo piće.

Na pitanje predsednika sudskog veća sudije Ivane Josifović da li se prepoznaju na snimku, prvooptuženi Bojan Darabašić je rekao da ne može da kaže da li se nalazi na tom snimku, dok su Lazar Marković, Nemanja Božić, Marko Momić, Mihajlo Miljenović i Vladimir Simić rekli da nije sporno da su oni na snimcima koji su prikazani.

Dejan Nedinić i Bojan Medić izjavili su da nisu sigurni, da sebe nisu prepoznali, odnosno videli na prikazanim snimcima.

Na predlog advokata odbrane, sudsko veće je prihvatilo da se uradi dopunsko veštačenje snimaka sa nadzornih kamera iz lokala.

Odbijen predlog za ukidanje pritvora trojici optuženih

Veštak sudske medicine dr Vladimir Pilija koji je veštačio povrede kod oštećenih i mehanizme povreda na osnovu medicinske dokumentacije izjavio je da se ne može utvrditi dužina sečiva kojim je Mihajloviću naneta ubodna rana.

Prema njegovim rečima, bilo koje ubodno sredstvo koje ima šiljak moglo je naneti povrede, a to bi mogao biti ekser, šilo, velika igla i slično.

Branioci optuženih Bojana Darabašića, Lazara Markovića i Nemanje Božića, koji se od hapšenja nalaze u pritvoru, ponovo su uputili zahtev da se njihovim branjenicima ukine pritvor i zameni blažom merom, zabranom napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Međutim, sudsko veće je taj predlog odbilo.

Teške telesne povrede kao rezultat brutalnog prebijanja

Mihajlovićeve i Šumanove povrede su, prema rečima dr Pilije, zbirno okarakterisane kao teške.

Kako je pojasnio, Mihajlović je zadobio otvoren prelom donje vilice, nagnječenje levog čeonog dela glave, podlive oba oka, gornje i donje usne, ubodne rane u predelu desnog ramena, desne strane grudnog koša i levog sedalnog dela.

Nikola Šuman je zadobio ubodnu ranu s desne strane grudnog koša s prodorom vazduha, ubodnu ranu desnog slabinskog predela i nagnječenje u predelu desnog lakta.

Kada je reč o povredama koje je zadobio Pete Mateo, dr Pilija je pojasnio da su ubodne rane bile plitke, i da se ne može isključiti mogućnost da ih je zadobio prilikom pada na razbijeno staklo.

Odgovarajući na pitanja, veštak sudske medicine dr Vladimir Pilija je istakao da se ne može utvrditi hronologija događaja, odnosno redosled povređivanja kod oštećenih.

Okrivljeni izrazili žaljenje, svedok u međuvremenu uhapšen

Podsetimo, suđenje osmorici mladića iz Šida počelo je 4. marta, kada su svoje iskaze dali Bojan Darabašić, Lazar Marković i Nemanja Božić.

Na narednom glavnom pretresu, 7. marta, svoju odbranu su izneli Marko Momić, Mihajlo Miljenović i Vladimir Simić.

Svoju odbranu izneli su 15. marta i okrivljeni Dejan Nedinić i Bojan Medić.

Svih osam mladića je izrazilo žaljenje što je došlo do nemilog događaja i što se sve tako završilo.

Na glavni pretres ponovo nije došao svedok Dragoljub Čestić, koga je, jer se nije odazivao na sudski poziv, trebalo prinudno da dovede policija iz Rume.

Kako je obrazložila predsednik sudskog veća sudija Ivana Josifović, policija iz Rume je obavestila sud da je on juče uhapšen po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog sumnje da je učestvovao u kriminalnoj grupi osumnjičenoj za krijumčarenje ljudi.

Nastavak suđenja u decembru

Prema optužnici, osmorica mladića iz Šida su 20. februara prošle godine, između 18.25 i 18.30 časova, u Novom Sadu, u Ulici Laze Telečkog, ispred ugostiteljskog objekta “Lazin sokak”, u kojem su prethodno bili gosti, izvali tuču i remetili javni red i mir na ulici.

Oni su tada bili u stanju da mogu da shvate značaj svoga dela i da upravljaju svojim postupcima, a terete  se da su u grupi vršili nasilje prema oštećenima Dragoljubu Mihajloviću, Nikoli Šumanu i Mateu Peteu.

Okrivljeni se terete da su oštećene napali, tukli i teško telesno povredili, a Darabašiću se stavlja na teret i da je, sa umišljajem, pokušao da liši života više lica, zadajući im oštrim predmetom ubodne rane u predelima tela u kojima se nalaze vitalni organi.

Naredni glavni pretres je zakazala za 13. decembar, kada bi trebalo da bude saslušan tim veštaka.

Izvor: Dnevnik

Suđenje za brutalno prebijanje u Laze Telečkog, okrivljeni tvrde da su se branili

18 Shares
Share via
Copy link