Magazin

Brnabić: Ne želite Rio Tinto u Srbiji, dobro, odlaze…

ana brnabic
Printscreen

Kako se otpor eksploataciji litijuma u Srbiji ne smiruje i za danas su najavljene nove blokade širom zemlje, premijerka Ana Brnabić je u jutarnjem programu nagovestila da se razmišlja o poništavanju svih sporazuma koji su sa Rio Tintom potpisivani još od 2004. godine.

Brnabić je na Pinku iznela informacije koje možda predstavljaju uvod u jednu ovakvu odluku.

– Vlada Srbije je blizu da poništi sve što je dogovoreno sa Rio Tintom 2004. godine. I da se prekrši i ono što su ekskluzivno dali Rio Tintu 2006. godine. Spremni smo to da uradimo, da kažemo ‘ne želite Rio Tinto u Srbiji, dobro, odlaze’… – navela je premijerka.

Ona je u svom izlaganju odgovornost prebacila isključivo na vlast koja je proistekla iz koalicije DOS.

– Onda sednemo, podvučemo crtu i da vidimo koji je ceh koji su nam nametnuli oni 2004. godine. Da vidimo koliko se dodaje na dug koji su nam oni odavno napravili. Ovo je samo još jedan ceh. Isporučimo račun koji su oni napravili, da vidimo kako možemo to da platimo – rekla je Brnabić.

Takođe, premijerka je otkrila da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne zalaže za prekid saradnje sa Rio Tintom, te da će takva odluka biti doneta zbog pritiska “stranih službi”.

– Mi smo jedan tim, mislim da je politika predsednika Vučića, najbolja politika. On nije za to. Ne voli kada ispunjavamo zahteve stranaca, stranih službi, agenture koja ja plaćena iz inostranstva, ali hajde da vidimo šta će da se desi – kazala je jutros Ana Brnabić.

Ovakve izjave dolaze nakon novogodišnjih i božićnih praznika, ali u osvit referenduma i aprilskih izbora. Ne treba zaboraviti da opasnost po devastaciju prirode ne preti samo od Rio Tinta, već i od kompanije Dandi koja planira eksploataciju zlata na Homolju uz pomoć cijanida. Biće ovo godina velikih potresa nakon razotkrivanja da je interes naroda prodat zarad profita stranih korporacija.

Stanje uma u Vučićevoj Srbiji: Možda će da bude malo otrovani, ali imaćemo od tEga

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

221 Shares
221 Shares
Share via
Copy link