Magazin

74 godine braka: Njihova ljubav svetli u osmesima 8 dece, 19 unučadi i 27 praunučadi

U vreme kada se širom sveta priča o razvodima prouzrokovanim suočavanjem sa pandemijskom krizom, retko imamo priliku da u svom okruženju vidimo jedan zaista lep, skladan i funckionalan brak pun ljubavi. Poznati su jubileji poput srebrnog kojim se obeležava 25 godina braka ili zlatni jubilej koji slavi pola veka zajedništva, odnosno 50 bračnih godina.

Ali kako opisati da je neko proveo zajedno 74 godine u skladu, ljubavi i radu? Teško je zamisliti da će u budućnosti, s obziorom na nove životne trendove i različitih navodnih emancipacija neko uspeti da iznese ovoliki period u braku.

Bračni par, Makso i Danica Olić iz Republike Srpske, iz istoimenog sela Olić nadomak Šipova, proslavili su neverovatne 74 godine braka. Upoznali su se kada je njemu bilo 20, a njoj 19 godina. Zabavljali su se, kažu, samo tri dana, a iz ovog braka iznedrili su osmoro dece koji su im podarili 19 unučadi i 27 praunučadi. Njihovo najmlađe dete rođeno je 1948., a najstarije 1965. godine.

Danica se porađala u kući, jer se, prepričava, tada nije išlo lekaru. Čitav vek proveli su radeći na svom imanju, a danas im deca i unučad pomažu kada imaju vremena.

Pričaju da su oduvek živeli skromno, da nisu bili bogati, ali da im deca nikada nisu bila gladna, pišu Novosti.

Neverovatno i inspirišuće zvuči podatak da se za 74 godine braka nikada nisu ozbiljno posvađali. Ovakvi primeri, bez obzira na drugačije vremenske, kulturološke i životne okolnosti mogu poslužiti mladim ljudima da uvide vrednost braka, za koji osim uzajamnog poštovanja i ljubavi nema ispravnijeg recepta.

Brak nekad: Muž je bio drvo što „štiti od jakog Sunca“

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

520 Shares
520 Shares
Share via
Copy link