Magazin

Vlast šibicarskim trikovima izvlači narodne pare iz budžeta

božo prelević n1
Printscreen

Tragikomedija je književni žanr koji spaja elemente tragedije i komedije u jednu umetničku celinu. Srpski narod se prosto srodio sa ovim žanrom jer, ruku na srce, kako bismo preživeli sve ove godine, decenije i vekove da nam nije našeg autohtonog crnog humora.

Domaća tragikomedija nije prisutna samo u srpskoj književnosti, filmu ili u pozorištu, nju možete naći u svakom trenutku i svakom kraju naše zemlje. Ona je sveprisutna, jedna apsolutna vrednost koja nam na prvi pogled olakšava svakodnevicu, ali sa druge strane nam zasigurno odmaže da jednom zasvagda prestanemo da sažaljevamo sebe kao narod i učinimo korenite promene sistema koji i više nego očigledno ne radi u narodnu korist.

Čuveni advokat Božo Prelević gostovao je na N1 i dobro nas je nasmejao tragedijom naše realnosti. On je slikovito objasnio kako funkcioniše politika, kako se vlast služi pravim šibicarskim trikovima bacajući ’dimne bombe’ u medijsku sferu, stvarajući diverziju i čisto polje za svoje milionske kombinacije. Eh, da su samo milionske pa da im poput Velje Ilića istolerišemo ‘kraduckanje’. Zapravo se radi o milijardama koje nestaju iz budžeta i odlaze, tamo daleko, do nekih privatnih računa novokomponovanog bogatog staleža.

Dok mi gledamo domaću TV seriju u nastavcima, čiji je protagonista dr Nebojša iz Beograda nestaju nam ’milijardice’. Aferice jedna za drugom se nižu kao i pomenute ’milijardice’. Ova godina u Srbiji je osim vakcinacije rezervisana za podvođenje, pedofiliju i silovanja. Na meniju se mogu pronaći i ćevapi od ljudskog mesa koje velemajstorski prave bivši pripadnici predsednikovog ličnog obezbeđenja prilikom važnih manifestacija, kao recimo onomad na inauguraciji.

Dok se pitamo šta je sa Dijanom Hrkalović, Kokezom, aferom prisluškivanje odoše parice… Onda nam ostaje da se pitamo kako jedan čovek Kokezinog naličja može u ovom univerzumu da dođe na čelo Fudbalskog Saveza Srbije. Njegov razvojni put nije išao sa konja na magarca, već sa magarca na milijardicu.

Dok javnost traži odgovore, čeka rasplet sa Stefanovićem ili epilog afere Palma, bilionske transakcije ne prestaju.

Možemo se mi smejati poput Minje, ali taj tužni osmeh sa grčevima u vilici nakon što se duhovito izlaganje nekog pojedinca završi vraća nas u onaj tragičniji odeljak. Taj odeljak krije propale mladosti, siromaštvo i beznađe, krije kriminalne elite i njihove političke predstavnike. Krije sve naše propale godine koje su pojedene od zadriglih tipova u odelima sa lošom ’žvakom’.

Iz ove zemlje sve odlazi, laste, deca, milijarde, a ostaju samo prazna obećanja, nerešene afere i nada da će pravda jednog dana svratiti i u ove naše ledom okovane krajeve.

Božo Prelević o hapšenju Belivuka: Sukob između levog i desnog ortaka Andreja Vučića

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

80 Shares
Share via
Copy link