Magazin

Nekadašnji stanovnici Pripjata okitili jelku posle 33 godine (FOTO)

Božić je ove godine stigao i u Pripjat, gde je prvi put od 1986. godine okićena jelka. Član veća Agencije za upravljanje zonom Jaroslav Jameljanenko izjavio je da su za ovu akciju kićenja odgovorni bili nekadašnji stanovnici Pripjata.

Umesto šarenih zvezdica, lampica i kuglica, jelka u Pripjatu ukrašena je starim fotografijama iz porodičnih albuma.

jelka cernobilj

„Život se vraća u Pripjat. Ovo postaje neobično, nestandardno turističko mesto”, kaže Jamaljenko, a prenosi BBC na srpskom.

Dodaje i da nekada napušteni grad svakog dana obilaze turisti iz celog sveta. „Dolaze da uče o našoj istoriji, a to je pokrenulo niz događaja u svetu”, objašnjava on.

Da bi se ovo jedinstveno mesto sačuvalo potrebno da dobije status spomenika od nacionalnog značaja i status na Uneskovoj listi baštine, dodaje Jamaljenko.

Organizatori akcije kažu da je glavni cilj da se pažnja usmeri na proces pretvaranja zone u muzej i očuvanja objekata u ovoj zoni.

kicenje jelke u cernobilju

Jelka u Pripjatu je pozitivan znak celom svetu, objašnjava za ukrajinski Radio Sloboda Sergej Mirnij, jedan od pokretača turizma u Černobilju.

Kaže da je važno da se znaci uobičajenog života pojavljuju u napuštenom gradu. Jedan od važnijih znakova je jelka, koja ovde nije okićena 33 godine. „U trenutku kada čitav zapadni svet slavi Božić, vreme je da podsetimo da se Pripjat, zahvaljujući turizmu, našao na kulturnim rutama čitavog čovečanstva”, kaže Mirnij.

jelka pripjat

Broj turista u ovom području je u značajnom porastu poslednjih godina. Naročito zbog serije Černobilj koja je emitovana ove godine.

Turisti nemaju pojma da u dubini černobilske šume i dalje vreba smrtonosna „Kandža“ (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
173 Shares
173 Shares
Share via
Copy link