Magazin Srbija

Ustao narod iz okoline Bora, najavljuju blokadu uprave grada i Ziđina

protest ziđin
Foto: Printskrin/ Facebook

Na problematične uslove pod kojima kineski Ziđin otkupljuje zemljište od meštana sela borske Opštine, godinama ukazuju pojedinici čiji se glas slabo čuje. Pored cene koja nije javna, pretnja eksproprijacijom, meštani kažu da je problem je i to što Kinezi upadaju na privatne parcele, devastiraju ih a tek nakon toga šalju procenitelje. U nekim slučajevima ni procenitelji ne izlaze na teren. Revoltirani meštani Slatine i okolnih sela, jutros su se okupili ispred kompanije Ziđin u znak protesta.

Meštani sela u okolini Bora poručuju da je bahatost kineske kompanije i nelegalan otkup zemljišta je u početku bio poluprikriven, a da sada je to postalo javno i transparentno.

– Moram da vam kažem da su nama ugrožena ljudska i manjinska prava. Samim dolaskom Ziđina ovde se dešavaju čudne stvari. Imamo enormno zagađenje vazduha, pogubno po zdravlje ljudi, po zdravlje dece. Isto to rade u Kini. U Kini su kažnjeni za prekomerno zagađenje i za otimanje imovine. Ziđin je pre mesec dana dobio rudarske i građevinske dozvole. Oni su sagradili sve živo na poljoprivrednom zemljištu – rekao je jedan od okupljenih meštana, Miodrag Živković iz Slatine.

On kaže da su meštani obmanuti jer strane kompanije nemaju pravo da kupuju poljoprivredno zemljište. Ujedno ističe da je cena građevinskog zemljišta viša od poljoprivrednog i da su i time ostali uskraćeni za realnu cenu parcela.

– Ovde se dešavaju veoma čudne stvari, ovo je katastrofa. Videli smo ovde štrajkove kineskih radnika zbog nehumanih uslova za život. Videli smo tuče kineskih radnika. Čak je kulminiralo da kinezi šutiraju naše radnike. Da li to ima smisla? Gde to još ima? Je l to kompanija koja će da spasi Bor i Srbiju. Da biju naše radnike i inžinjere? Videli smo bespravno hvatanje divljači, postavljali su zamke i hvatali divljač i ljudima kerove. Ja se stidim da kažem to, seksualno su uznemiravali devojčice od 10 do 14 godina – užasnut je Živković.

On je posebno istakao da Ziđin neće meštanima da isplati tržišnu cenu zemlje a da nasuprot tome,  Narodna Banka Srbije od  Ziđina otkupljuje zlato po tržišnoj ceni.

“Meštani okolnih sela borske Opštine, a verovatno i meštani SO Majdanpeka, dolaskom kineskog ZIJIN-a , suočavaju se sa besomučnim, ucenjivačkim , nezakonitom kupovinom zemljišta , a sada i objekata, građana RS Srbije. Resorni državni organi, na sve ovo ne reaguju. Što je najinteresantnije, Opštinski pravobranilac se po ovom osnovu ne izjašnjava. Svi organi države Srbije mudro ćute a kineska kompanija i dalje kupuje naše zemljište i preko notarskih službi i katastarskih institucija uvodi ta zemljišta u njihovo vlasništvo” prenosi Krivelj.org.

Krivelj.org prenosi da pored više nego očiglednog “poklona” koje je država učinila prema ovoj kineskoj kompaniji, poklonivši im kroz “Ugovor o strateškom partnerstvu”, hiljade hektara zemljišta i nebrojeni broj objekata, onih koji imaju neposrednu vezu sa proizvodnjom tako i onih koji nemaju nikavih veza sa rudarenjem (Hotel Borsko jezero, kriveljsko groblje,…..), atak kineske kompanije na zemljišta i posede srbskih domaćina se nastavlja nesmetano.

Meštani kažu da se otkup zemlje vrši kao na pijaci, od slučaja do slučaja, od vlasnika do vlasnika. Zaposleni koji rade za kineski menadžment, primenjuju raznorazne aršine onda kada stupaju u kontakt sa nekim od meštana oko kupovine njihove nepokretnosti.

“Obzirom da su “ti naši ljudi” koji rade za kompaniju na otkupu zemljišta, manje više poznaju imovno stanje pojedinaca, te i preko ovih podataka nameću i nude određenu cenu po kvadratnom metru, za otkup nekih parcela koje su kinezima potrebne za proširenje rudarskih radova, koriste se i ucenjivačke metode tipa:
– “Pa znaš ti da tebi dete( ili član porodice), radi tu i tu kod nas?”
– “U koliko želiš da ti zaposlimo člana porodice onda nam prodaj po ovoj ceni”, prenosi Krivelj.org.

Miki Janošević iz Zlota, sa protesta je poručio je da je vreme za jedinstvo jer su problemi ogromni i jednako utiču na sve bez obzira na političko opredeljenje.

– Mi moramo da skupimo dovoljan broj ljudi i idemo na Trg Slobode ispred Borskog okruga ili ispred Gradske uprave, da blokiramo institucije sistema pogone Ziđina i na taj način pokažemo građansku neposlušnost. Sve drugo je bacanje prašine u oči narodu. Mormao da pokažemo hrabrost i jedinstvo. Nemojte gledati pojedinačne interese. U pitanju je život, u pitanju je voda, u pitanju su vaša imanja, u pitanju je život vaših porodica i naše dece. Ceo prostor Borske opštine je ugrožen, nema mesta koje nije ugroženo – poručio je Janošević.

On je istakao da je bruka i sramota da na 30 okupljenih građana ima 60 pripadnika policije i upitao od koga to policija brani njihovu imovinu.

Selo Metovnica na ivici opstanka: Kineski rudnik im zatrovao reku, isušio bunare, a naša država i gluva i slepa

 

generic vignette (DESK luftika.rs)
6.8K Shares
6.8K Shares
Share via
Copy link