Uncategorized

Neodgovorno! “Festival ljubavi“ počinje puštanjem balona

“Festival ljubavi” počeće danas na Trgu slobode u Novom Sadu puštanjem balona u vazduh. Kada su osmišljavali ovaj samopromotivni performans, organizatori nisu razmišljali koliki je to atak na okolinu koji može da završi sporom i teškom smrću životinja.

Bilo da balon pukne jer se gas širi usled smanjenja pritiska, bilo da splasne pa padne zbog smanjenja temperature, ta plastika će pasti na Zemlju, a nije biorazgradiva. Čak i da jeste, može uzrokovati i često uzrokuje nasilnu smrt životinja. Plastika od balona može, nošena vetrom, pasti bilo gde – u reku ili na teritoriju nacionalnog parka… U normalnim zemljama postoje legislative prema kojima je masovno ispuštanje balona zabranjeno.

pustanje-balona-klivlend
Počelo je veselo…

Masovno puštanje izazvalo je pre 30 godina katastrofu u Klivlendu, kada je poginulo dvoje ljudi. Oni su se utopili u jezeru, a helikopter za spasavanje nije mogao da im priđe. Tada su pokrenute inicijative za zakonsku regulativu.

pustanje-balona
… a završeno tragedijom

Na stranu to što će otvaranje biti organizovano na identičan način kako to tradicionalno sredinom februara radi organizacija NURDOR, a posvećeno je deci oboleloj od raka. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka svake godine 15. februara na Trgu slobode obeležava njihov dan puštanjem balona. Slike dece kako puštaju balone su slatke, imaju hiljade deljenja na društvenim mrežama poput Facebook-a, pa je marketinški izazov ogroman.

Da ne mislite da o organizatorima mislim nešto loše, treba da znate da “Festival ljubavi” ima i humanitarni karakter. Novosadski vajari i studenti vajarstva predstaviće svoja umetnička dela sa temom „Ljubav“. Sva dela biće prodata na aukciji, a novac od prodaje doniran Prihvatilištu za beskućnike u Futogu.

Nakon „svečanog“ otvaranja na bini će nastupiti bend „Kal“, urbani romski bend iz predgrađa Beograda, kako sami sebe opisuju.  Muzički stil koji je ovaj bend kreirao  zapadni kritičari su nazvali Rock’n”Roma i to svakako najbolje oslikava njihovu muziku. Od 2006. godine do sada u inostranstvu su odsvirali preko 600 koncerata. Nastupali su na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima i postigli zavidnu evropsku karijeru. Dovoljno je reći da su svirali na festivalima poput Roskildea u Danskoj, Fuzion Festivala u Berlinu, Pepsi Sziget Festivala u Budimpešti kao i na domaćem EXIT Festivalu.

Za kraj večeri slušamo muziku po izboru DJ sa O radija.

Novi Sad – prestonica ljubavi” glavna je tema “Festivala ljubavi” koji se organizuje u susret praznicima Dan zaljubljenih, Sveti Trifun i Dan žena, a trajaće do 9. marta.

Na Trgu slobode biće postavljena jedinstvena konstrukcija od različitog cveća – Flower Wall, na kojoj će parovi moći da okače katanac ljubavi, a isti da kupe u suvenirnici. U drvenim kućicama naši izlagači ponudiće različit program – suvenire, vino, slatkiše, toplu čokoladu, poklone…

Tokom „Festivala ljubavi“ posetioci će na panoima imati priliku da vide fotografije novosadskih autora sa temom „Ljubav“, kao i slike poznatih Novosađanki i fotografije iz novosadskih ateljea s kraja 19. i početkom 20. veka, u saradnji sa Galerijom Matice srpske, Muzejom Vojvodine, Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog i Muzejom grada.

Pročitajte i: 5 istina o ljubavi

12 Shares
Share via
Copy link