Magazin Srbija

Ljubio je preminulog Amfilohija i sad je gotovo srećan što ima koronu

Glavni lik iz viralnog snimka sa sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića je vojvođanski pesnik Blagoje Baković. Na snimku se vidi kako Baković ljubi preminulog Amfilohija, te svoje celivanje ponavlja nekoliko puta zarad fotke kojom će se dičiti pred naslednicima.

U međuvremenu, zaražen je koronom, i nalazi se u bolnici u Vrbasu, a kako kaže oseća se dobro.

Na snimku sa sahrane, koji je osvanuo na Jutjubu, Baković stoji nad odrom preminulog mitropolita, a potom dodaje svoj telefon jednom od prisutnih sveštenika kako bi ga fotografisao dok ljubi Amfilohijevu krunu.

Fotografija je, kako se vidi na snimku, čak ponavljana nekoliko puta. Za sada nije poznato da li se pesnik zarazio virusom tom prilikom, s obzirom na to da je i sam mitropolit preminuo od posledica korone, piše Nova.

„Mitropolit je bio živa ikona pred Bogom i ljudima i zato sam ga celivao i želeo da to vide i moji potomci. Korone se ne bojim, samo Boga, a on me čuva”, izjavio je Baković.

On je takođe “prozvao” sve one koji su osuđivali ponašanje pojedinaca tokom sahrane mitropolita, a koji su, uprkos visokom riziku od zaraze, kršili sve epidemiološke mere ljubeći posmrtne ostatke, nazivajući ih “drugosrbijancima” koji mrze Srbe, piše Nova.

“Toga što sam učinio se gnušaju samo oni koji mrze i Boga i Mitropolita i Srbe, tzv. drugosrbijanci, oni koji nikada nisu ušli u Hram, niti ikada uzeli blagoslov od bilo kojeg sveštenika. Oni koji Njegove svete mošti nazivaju ‘lešom’ u svojim kolumnama”, poručio je pesnik.

Baković iza sebe ima skoro pedeset zbirki poezije, uvršten je u lektiru i čitanke, a među desetinama nagrada dobitnik je i ordena “Orden Svetog Despota Stefana Lazarevića” koji mu je za životno delo 2016. dodielio upravo Sinod Srpske pravoslavne crkve.

Pre njega, ovaj orden su dobili Nikita Mihalkov i Emir Kusturica. Izuzev pesničkog opusa, Baković je široj javnosti postao poznat i po dečijoj literaturi i knjizi “Kad porastem biću Nole”, koja se nudila na prodaju u osnovnim školama, a u kojoj autor posredno poziva decu da idu u kladionice.

Zbog stihova:

“Ima jedna kladiona

Tamo na kraj stadiona

U koju bi svaki dinar

Ko poslednje zrno mlinar

I najlepši miris cveta

Založio za Noleta”,

reagovali su brojni roditelji, ali i tim slavnog tenisera koji je saopštio da je prodaja i distribucija sporne knjige urađena bez ikakve saglasnosti Novaka Đokovića, kao i da će njegov pravni tim “apsolutno reagovati i zaustaviti sve nedozvoljene aktivnosti u gruboj zloupotrebi Novakovog lika, ali i zloupotrebi dece”.

Bakovićeva zbirka “Uskliknimo s ljubavlju” deljena je besplatno učenicima Osnovnih škola u Novom Sadu, a o spornim detaljima pročitajte ovde.

Možda bi matori bio smešan da nisu obustavljene kontrole onkološkim bolesnicima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

593 Shares
593 Shares
Share via
Copy link