Dogadjaji

Bioskop solidarnosti sa izbeglicama u CK13

Četiri dokumentarna filma biće prikazana u ponedeljak i utorak, 13. i 14. juna u omladinskom centru CK13 u okviru Bioskopa solidarnosti sa izbeglicama. Organizator je Francuski institut u Srbiji, a sav prihod od ulaznica biće uplaćen u fond Volonterskog centra Vojvodine namenjen izbeglicama i volonterima koji im pomažu. Filmovi se prikazuju sa titlovima na sprskom jeziku, a umesto karte, na ulazu će se ostavljati donacije u minimalnom iznosu od 150 dinara.

Program:

Ponedeljak, 13. jun u 19 sati
“Barselona ili smrt”

Iz Senegala ka Evropi kreću nesigurne piroge, simboli jedne borbe i jednog naroda: ribari koje je mondijalizacija lišila hleba primorani su da krenu pogubnim putem ka Španiji ilegalno prevozeći ljude koji će sve da rizikuju da bi dospeli do Evrope odakle će moći da izdržavaju svoje porodice.

Ponedeljak, 13. jun u 21 sat
“U ruševinama”

Hutong naselja čine stari deo Pekinga: kuće na kraju dvorišta u uskim ulicama čuvaju stare zanate i sećanje grada. Priprema za Olimpijske igre za njih je pogubna. Poslednja hutong naselja na jugu Zabranjenog grada iščezavaju pod naletima bagera, nasilno iseljavanje, uzaludni protesti i sumnjiva obrazloženja. Tužan prizor, bes i pobuna naseljenika.

Utorak, 14. jun u 19 sati
“Od jednog zida do odrugog – Berlin-Seuta”

Uz ovaj putopisni film prelazimo Evropu od starog Berlinskog zida do novog zatvaranja Seute. Bar četiri granice ali jedna slika: multinacionalno, multikulturalno društvo, bogato raznovrsnostima uprkos tradiciji neprihvatanja. Hronika putovanja u susret ljudima i ženama koji čine to nove društvo i grade ga energično i punim srcem.

Utorak, 14. jun u 21 sat
“Majka”

Zove se Ljuba. Na ruskom to znači „ljubav“. U neprijateljskom okruženju, izložena grubostima, uz stalna odricanja ova „majka hrabrost“ uništava svoje zdravlje živeći u kolhozu u okolini Novgrada sa svoje devetoro dece. Daleko od nasilnog muža, brine o najstarijem sinu koji je u zatvoru, iz porodilišta u školu, iz bolnice na njivu… dokle će stići tako? Zadivljujući portret heroine iz ruskog romana u borbi protiv nedaća.

Repertoar bioskopa pogledajte ovde

 

Share via
Copy link