Srbija Vesti

Biološki fakultet „izvisio“ za novu zgradu zbog kritike MHE i Rio Tinta

Biološki fakultet u Beogradu trebao je da se useli u novu zgradu zajedno sa Fakultetom za bezbednost i Geografskim fakultetom, međutim u poslednjem trenutku projektom su bez prostora ostali biolozi, dok druga dva fakulteta ostaju u novoj zgradi po inicijalnom planu.

Biološki fakultet, odnosno dekan i profesori, više puta su iskazali stručno mišljenje i stav u vezi sa raznim projektima po Srbiji. Reagovali su i tražili da se prekine sa izgradnjom mini-hidro centrala, a izvodili su i razne naučne studije koje ne idu u korist i za račun korporacije Rio Tinto. Zbog svega toga nastavno osoblje ovog fakulteta sumnja da je u pitanju kazna i odmazda zbog iskazanog mišljenja.

– Šta god da kažemo reći će ovi drugi da nismo u pravu. Svaka naša aktivnost je bila uvek motivisana strukom, a to, ako nekom neodgovara, uvek može da tvrdi da nismo u pravu i da izmišljamo. Sa stručne strane, mi se zaista isturamo i borimo za ono što je ispravno u kontekstu zaštite životne sredine – kaže profesorka biološkog fakulteta Biljana Stojković za Nova.rs.

Fakultet na kojem radi na kraju će ostati u zgradi Filološkog fakulteta, iako je obećano drugačije.

– Rečeno nam je da ćemo dobiti novu lokaciju, ali to je već treća, četvrta ili peta lokacija koja nam je obećana i od toga nikada ništa nije bilo. U ovom slučaju smo bili najdalje stigli. Znali smo gde je čija kancelarija, gde je čija laboratorija. Sve smo imali u projektu i odbačeni smo kao višak – kaže profesorka.

Sumnja na kažnjavanje zbog “mišljenja struke” koje u Srbiji nikada nije ispred političkih i ekonomskih interesa.

– Ja tu učitavam naše stručne reakcije na razna dešavanja u državi, a posebno u vezi sa zaštitom životne sredine – sluti profesorka Stojković.

Ona objašnjava kakav incijalni plan bio i pod kojim obrazloženjem su ostali bez novog radnog prostora.

– Biološki fakultet je trebalo da dobije zgradu, bio je gotov i tender i projekat, sve. Ta zgrada je trebalo da bude na Novom Beogradu, zajedno sa Fakultetom za bezbednost i Geografijom. Iz nekog razloga su nas skupili sa tim fakultetima. Postojao je projekat, koji smo mi kao fakultet platili. Projekat je finansirala Svetska banka, međutim, pre manje od mesec dana dobijamo informaciju da su eksperti Svetske banke naprasno rekli da je to premala zgrada za tri fakulteta i mi dobijamo šut kartu, a prema našim saznanjima druga dva fakulteta ostaju u igri – rekla je Biljana Stojković.

Opština Vlasotince zabranila gradnju MHE: I ovih 5 je previše!

140 Shares
140 Shares
Share via
Copy link