Novi Sad Vesti

Besplatna svetla za novosadske bicikliste, podeljeno 100 kompleta i to je tek početak

Svetlo, bicikle

Da bi povećali bezbednost biciklista u saobraćaju, ali i podigli svest o obavezi svetala kao i njihovom doprinosu za bezbednije bicikliranje, Novosadska biciklistička inicijativa je uz pomoć svojih volontera, a u saradnji sa udruženjima Ulice za bicikliste, Sigurne staze Bor i Dunavski centar za kompetenciju, organizovala podelu besplatnih svetala za Novosadske bicikliste.

Tako je, kako piše na sajtu inicijative,  prošlog petka, svim biciklistima „koje smo zatekli bez svetala na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Pap Pavla obradovali besplatnim setom svetala“.

– Cilj akcije je prvenstveno da skrene pažnju svim biciklistima na potrebu i obavezu da budu dobro osvetljeni tokom noći i u uslovima smanjene vidljivosti, te samim tim i povećanje bezbednosti biciklista u saobraćaju. Na ovoj akciji podelili smo oko 70 kompleta svetala biciklistima (belo+crveno), a uz to smo i popričali o važnosti svetala i povećanju bezbednosti biciklista- navodi se na sajtu.

Druga akcija podele svetala usledila je već u utorak, kada smo obišli vaspitačice i decu u vrtiću Dreamland na Podbari. Sa decom smo porazgovarali o vožnji bicikla, pravilnoj osvetljenosti i osnovnim pravilima u saobraćaju.

Iako među decom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta postoji veliko interesovanje za vožnju bicikla, zakonski okviri ih na žalost sprečavaju u tome, obzirom da deca tek sa navršenih 12 godina mogu samostalno učestvovati u saobraćaju kao biciklisti. Deci smo nakon kraće edukativne aktivnosti podelili oko 30 svetala.

Tu naravno nije kraj. Nastavićemo i u narednom periodu da delimo svetla Novosadskim biciklistima kako bi podigli procenat osvetljenosti biciklista na što veći nivo. Vidimo se u narednom periodu na ulicama Novog Sada, i ne zaboravite, dobro svetlo glavu čuva.

– Pravilna osvetljenost biciklista, uz adekvatnu infrastrukturu, jedan je od glavnih preduslova za bezbedno bicikliranje, kako u gradu tako i van naseljenog mesta. U poređenju sa bilo kojim reflektujućim materijalima, dobra svetla na biciklu su mnogo bolje rešenje za veću vidljivost i bebzednost biciklista. Osim toga, pravilno postavljena svetla na biciklu su i zakonska obaveza za bicikliste.

Inače, akcija podele svetala organizovana je u saradnji sa udruženjima članicama “Biciklističke Unije Srbije”, pod sponzorstvom ACT – Zajedno za aktivno društvo.

Izvor: nsbi.org

Novosađanin Zoran Zivlak posle 4 meseca na biciklu stigao do Katara da bodri Srbiju (VIDEO)

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link