Lifestyle

Da li i kada smete da koristite biber sprej i elektrošoker

U prošlosti su žene kroz mračne ulice prolazile stiskajući ključeve između prstiju i u strahu se osvrćući da li ih neko prati. Danas većia žena u noćne šetnje nosi biber sprej, ili elektrošoker.

Ali šta kaže srpski zakon? U kojim situacijama je njegova upotreba dozvoljena?

Zakon o oružju i municiji ne zahteva nekakve posebne dozvole za nabavku biber sprejeva i eletrošokera.

Dodajte tome činjenicu da ih imate u skoro svim oglasima i da su vrlo pristupačni – oko 1.000 dinara je maksimalna cena i za jedno i za drugo, a onda u celu računicu ubrojte i vesti iz crne hronike koji se tiču seksualnih napada na žene, pa teško da ćete se iznenaditi što je sve više žena koje nabavljaju ova sredstva samoodbrane, ali i sve više muškaraca koji ih kupuju ženama u svojoj okolini.

– Ta sredstva samoodbrane poput biber spreja i elektrošokera mogu da se koriste u vidljivoj opasnosti, ne u pretpostavljenoj – upozorava kriminolog dr Zlatko Nikolić.

Ako vam zvuči čudno šta je to “pretpostavljena”, a šta “vidljiva” opasnost, to je zato što i jeste čudno.

Jednostavnije rečeno, biber sprej i šoker možete da koristite tek kad do nasilja dođe, ne i kada vi pretpostavljate da će do njega doći.

– To je u neku ruku i bolje jer u suprotnom vaš napad agresivnog muškarca može dodatno razjariti – uverava dr Nikolić.

Takođe, treba napomenuti i da, iako većina misli da je to isto, biber sprej i suzavac nikako nisu ista stvar. Biber sprej je dozvoljen za upotrebu, suzavac je zakonski zabranjen. Razlika između ova dva je u tome što biber sprej ispušta ravnomeran i kontrolisan mlaz, za razliku od suzavca.

A šta je od ova dva sredstva za samoodbranu bolje? Nema nekih posebnih podataka, kaže nam dr Nikolić, ali većini žena je lakše i praktičnije da koriste biber sprej – lakše je rukovati njime, a može da se koristi i na većoj udaljenosti od napadača.

Dakle, ako ćete se osećati sigurnije, zakon vam dozvoljava da u torbicu stavite šoker ili biber sprej – ali po istom tom zakonu, možete da ih iskoristite tek kada do nasilja zaista i dođe.

Žene, očitajte lekciju napadaču!

24 Shares
Share via
Copy link