Magazin Srbija

Dostupni besplatni udžbenici za 3. i 7. razred. Smeju li nastavnici da ih izaberu?

alek-kavcic
Foto: Print Screen

Od januara do aprila direktori škola i prosvetni radnici biraju iz kojih udžbenika će njihovi đaci učiti. A od utorka će na sajtu besplatniudzbenici.com u elektronskoj formi biti objavljeni prvi besplatni udžbenici za 3. i 7. razred osnovne škole. Udžbenike je obezbedila Fondacija “Alek Kavčić” i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Udžbenici u elektronskoj formi mogu se lako preuzeti, bez šifre, prebaciti na lični kompjuter ili odštampati.

Prošli su propisanu proceduru, dobili odobrenje Ministarstva prosvete a sada je na direktorima škola i nastavnicima da odluče, da li će roditeljima uštedeti novac i odabrati besplatne udžbenike za svoje škole.

Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, kaže da će uskoro postaviti i udžbenike za 4. i 8. razred da budu beslatni, piše RTS.

“Sada je taj udarni period kada nastavnici, prosvetni radnici imaju šansu da izaberu ove besplatne udžbenike za nastavu u svojim odeljenjima To su udžbenici za treći i za sedmi razred, oni su dostupni”, ističe Kavčić.

Prema njegovim rečima neki od tih udžbenika su fondacijski udžbenici, a napravili su i dogovor sa Zavodom i oni su ustupili svoje udžbenike da budu besplatni i da budu dosputni deci Srbije.

“Neverovatan gest Zavoda”, naglašava Aleksandar Kavčić.

Na tržištu udžbenika, tvrdi, obrće se veliki novac a plaćaju roditelji. Za mnoge, naročito one koji imaju dva ili tri đaka, to je ozbiljan izdatak, jer, komplet udžbenika, za jedan razred osnovne škole košta i više od 20.000 dinara.

“Udžbenici su veoma skupi, izdavači, pogotovo strani jako puno profitiraju na njima i to se jednom mora prekinuti”, smatra Kavčić.

Dodaje da su u Americi udžbenici besplatni, dete ne plaća udžbenik u školi.

“Mi smo ovde napravili slobodno tržište udžbenika, a osnovna škola je obavezna. Nešto tu ne štima. Ne možete imati slobodno tržište za nešto što je obaveza”, kaže Kavčić.

Žele, kaže, da pomognu i školama u siromašnim sredinama koje se polako gase. U narednoj školskoj godini, đacima u nekim od tih škola, pokloniće udžbenike.

Genijalni profesor, koji je dobio 750 miliona dolara tužbom protiv Marvela, u odvažnoj borbi za besplatne udžbenike za svu decu u Srbiji

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

22 Shares
Share via
Copy link