Beograd Magazin

Beogradski ulični svirač dobio 10 dana zatvora jer je svirao

Koliko god zvučalo suludo, jedan od najprepoznatljivijih beogradskih uličnih svirača moraće u zatvor na 10 dana jer ga vlast iz nekog razloga ne voli i od 2015. godine mu ne izdaju dozvolu za sviranje na ulici.

Zoran Ilić Tambura, čuveni beogradski ulični svirač, koji je do pre dve godine bio integralni deo atmosfere u Knez Mihailovoj, dobio je danas poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne – zato što je svirao na ulici.

Ovaj gitarista, koji se već decenijama profesionalno bavi muzikom, kaže da je nalog da se javi u zatvorsku jedinicu dobio zbog toga što nije platio kaznu od 10.000 dinara.

U pitanju je samo jedna od 24 istovetnih kazni, koje su mu dosuđene nakon više od 140 prekršajnih prijava zbog sviranja u Knez Mihailovoj ulici.

“Juče sam dobio nalog da se u roku od osam dana javim na izdržavanje kazne u dužini od deset dana, zato što nisam platio kaznu od 10.000 dinara”, kaže Tambura i objašnjava da mu se ovo dešava po drugi put, piše Nova.rs.

ulicni-svirac-zatvor-1
Foto: Nova.rs/privatna arhiva

“Nalog za izdržavanje zatvorske kazne sam prvi put dobio u oktobru prošle godine. Tad su drugari za mene skupili 10.000 dinara pa nisam morao u zatvor. Sad ne znam šta ću da radim”, kaže ovaj muzičar koji je svojevremeno sarađivao sa Borom Čorbom, Teškom industrijom, Milićem Vukašinovićem, Aleksandrom Perović iz Moby Diock-a, Aleksandrom Koraćem i Indexima.

Kako je Tambura ranije objasnio, on je u pešačkoj zoni u centru Beograda svirao od 2010. godine, da bi 2012. bile uvedene dozvole za svirače.

Prvu dozvolu je, kako kaže, dobio bez problema, a tako je bilo i naredne dve godine, sve dok se u Beogradu nije promenila vlast.

Počevši od 2015. godine komisija za izdavanje dozvola za ulične nastupe Beograda počela je, kako je ispričao, bez razloga da ga odbija, a komunalna policija da mu piše krivične prijave.

“Preko sto prijava mi je napisao jedan isti komunalni policajac. On sedi u kafiću i napiše mi prijavu koju mi uopšte ne preda, već odnese u sud i sud mi da 10 dana zatvora jer nisam predao nalog na sudsko odlučivanje. Kako da predam kad nisam ni dobio tu prijavu?!”, ispričao je muzičar.

Kazne su mu stizale i u toku 2019. godine, kada nije ni bio raspisan konkurs za ulične svirače, zbog čega je odlučio da se prebaci na novu lokaciju.

Tambura tako od 1. januara 2020. svira u Požeškoj ulici, na Banovom Brdu, a neke od 140 prekršajnih prijava, stigle su na njegovo ime, čak i nakon toga.

Tajna kafana novosadskih političara radi do zore, terevenke uz tamburaše, glumice, medicinske sestre

Avatar

Tamara Obradović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

72 Shares
Share via
Copy link