Magazin

Beloruska atletičarka posle strašnih pretnji traži azil, na silu probali da je vrate kući

kristina-cimanovska
FOTO: SERGEY DOLZHENKO / EPA

Beloruska atletičarka Kristina Cimanovska ušla je u ponedeljak u poljsku ambasadu u Tokiju nakon što je juče odbila da se ukrca u avion za Minsk i noć provela pod nadzorom japanske policije u hotelu na aerodromu.

Umesto da se takmiči na Olimpijskim igrama, u svojoj disciplini na 200 metara, mlada 24-godišnja atletičarka završila je u poljskoj ambasadi gde joj sređuju vizu, prebacivanje u Varšavu te politički, ali i sportski azil.

Kako javlja ruska nezavisna radio stanica Eho Moskve, njen suprug i dete su odmah nakon incidenta u Tokiju otišli su (pobegli?) u susednu Ukrajinu.

– Cimanovska će zatražiti azil u Poljskoj – kazao je član lokalne beloruske zajednice u Tokiju koji je s njom u kontaktu.

Zvaničnik poljskog ministarstva spoljnih poslova Marcin Pržidač napisao na “Tviteru” da je Cimanovskoj ponuđena „humanitarna viza i slobodan nastavak sportske karijere u Poljskoj, ako to zatraži“.

Cimanovska se pobunila nakon što su je treneri ugurali u štafetu 4×400 metara (što uopšte nije njena disciplina) i to u zgusnutom programu.

Ona je na “Instagramu” optužila trenere za bezobzirnost i neprofesionalnost i da joj umanjuju šanse za uspeh u njenoj disciplini. Nakon toga sve se uskomešalo, a rukovodioci beloruskog Olimpijskog tima odlučili su da pošalju Cimanovsku kući. “Jutarnji list” navodi i da su tražiliod nje i da vrati i 350 dolara dnevnica koje je dobila unapred.

– Zbog svoje gluposti igraš se sa sudbinama ljudi. Zbog tvoje gluposti ljudi mogu da ostanu bez posla. A svi imamo porodice. Izbriši to i skini se s “Instagrama”. Vrati se kući, ćuti i ništa ne piši i ne govori, a ja ti se kunem svojom decom da ti se ništa neće dogoditi i da ćemo izgladiti ovaj incident. Pazi, ovakve stvari mogu završiti samoubistvom – deo je snimljenog razgovora između Cimanovske, trenera Jurija Mioseviča i jednog člana beloruske delegacije koji je preneo portal Euroradio.fm.

Moisevič joj je rekao da odluka o njezinu ekspresnom povratku nije doneta ni u atletskoj federaciji, pa čak ni u ministarstvu sporta, nego, kako kaže, „na najvišem nivou“. Može se pretpostaviti da je u sve umešan lično predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, inače veliki ljubitelj sporta, čiji je stariji sin Viktor predsednik beloruskog Olimpijskog komiteta.

Nakon tih pretnji i uveravanja, prema njenim rečima, na silu su je odveli na tokijski aerodrom u avion za Istanbul za povratak kući.

“Jutarnji list” ukazuje da je Cimanovska rođena 1996. i da ne pamti drugog predsednika zemlje osim Lukašenka, koji je u kancelariji skoro tri decenije.

Tek je na aerodromu izbila prava drama – Cimanovska se otimala i pobegla kod japanskih policajaca, tvrdeći da su je oteli na silu i da žele da je vrate u Belorusiju, ističući da je to protiv njene volje, da ne želi da se vrati tamo jer će joj biti ugrožena bezbednost.

Policija joj je dala zaštitu i smestila je u aerodromski hotel, a delegacija Međunarodnog olimpijskog odbora je razgovarala sa njom. Više zemalja, među kojima Austrija, Nemačka, Slovenija, Češka i Poljska, ponudile su azil Cimanovskoj.

Prema poslednjim informacijama, Poljska joj je odobrila „humanitarnu vizu“.

Milica Mandić donela Srbiji 3. olimpijsku medalju i postala naša najbolja sportistkinja svih vremena

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.2K Shares
1.2K Shares
Share via
Copy link