Magazin

Belivukovi vojnici: Ko su likovi skriveni iza inicijala i fantomki

velja-nevolja
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prilikom hapšenja ekipe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i njegovog pomagača Marka Miljkovića Mareta, iza brave se našlo još dvadesetak njihovih “vojnika”.

Ko su likovi koji se “kriju” iza inicijala, a koji su osumnjičeni za najteža krivična dela, zločinačko udruživanje, trgovinu narkoticima, ilegalno posedovanje oružja, ali i otmice i teška ubistva.

To su ljudi koji su skriveni iza fantomiki sejali godinama strah po ulicama Beograda, ali i cele Srbije. Spisak njihovih imena i dosadašnjih “zasluga” objavljuje Blic.

Miloš Budimir (36), Marko Budimir (32) i Vladimir Grek (36)

Braća Budimir, zajedno sa Vladimirom Grekom privedeni su 29. januara ispred Aerodroma “Nikola Tesla” , nakon što su Belivuk i Miljković sleteli iz Tivta gde su bili u poseti vođi kavačkog klana Radoja Zvicera. Kako je “Blic” pisao, oni su tada dvojicu vođa kriminalne grupe čekali, a u policiji su se izjasnili da su “njihovo obezbeđenje”.

Grek je nakon hapšenja pominjan i kao osoba koja je u Pančevu (gde je Belivuk u mesecima pre hapšenja imao utočište) prošle godine organizovala bakljade u vreme policijskog časa.

Milovan Tadić (33)

Bivši šef obezbeđenja kluba “Tilt”, koji je takođe priveden u akciji hapšenje grupe Velje Nevolje optužen je da je kao šef obezbeđenja nasmrt pretukao Slobodana Vukića.

Ovo ubistvo dogodilo se decembra 2015. godina, kada je ubijeni Slobodan izašao u provod sa svojim prijateljima. Oko tri ujutru je slučajno oborio čaše na šanku i obezbeđenje ga je izbacilo naolje. Dok su ga držali i vukli, udarali su ga po glavi.

Kad su ga izbacili, Slobodan se vratio na ulaz i vikao: “Ko me je udarao?” Tada je izašao Milovan Tadić i šutnuo ga nogom u stomak. Slobodan je posle prevezen u Urgentni centar gde je utvrđeno da mu je pukla slezina i oštećena jetra. Pao je u komu iz koje se više nije budio. Preminuo uveče na Božić 7. januara 2016. godine.

Filip Ivanovski (29)

Mladić iz Pančeva pominjan je kao osoba koja je bliska Velji Nevolji i koja je zajedno sa Grekom organizovala bakljade u ovom gradu.

Srđan Lalić (35)

O njemu nema dostupnih informacija.

Boris Karapandžić (33)

Karapandžič je jedan od huligana koji je sa Veljinom ekipom upao u klub “Komitet” u Beton Hali pre dve godine kada su polupali ceo klub, pretukli obezbeđenje i goste kluba. Karapandžić iza sebe ima i proces zbog saobraćajne nesreće koju je izazvao 2019. godine kada je usmrtio pešaka u Beogradu. On je tada bio za volanom “ševroleta”, pregazio je pešaka u trenutku kada je pokušavao da pretrči auto-put. Karapandžić je zbog nasilničkog ponašanja u “Komitetu” bio u kućnom pritvoru.

On je 2013. godine uhapšen zajedno sa Aleksandrom Vučeljićem, Aleksandrom Savkovićem i Stevanom Petrovićem zbog demoliranja kafića vođe navijača “Alkatraza” Aleksandra Vavića. S obzirom da je u trenutku izricanja presude 2016. godine, Boris Karapandžić već je bio osuđen na kaznu zatvora od tri godine presudom Apelacionog suda u Beogradu iz juna 2013. zbog proizvodnje i prometa droga, kao i na kaznu od sedam meseci zatvora iz decembra 2015. zbog nedozvoljenog posedovanja oružja, Prvi osnovni sud mu je odredio ukupnu kaznu od četiri godine zatvora.

Karapandžić je radio na obezbeđenju jednog novobeogradskog splava i bio je jedan od svedoka koji se našao na licu mesta u vreme ubistva Fedora Frimermana. Zbog ovoga on je saslušavan kod istražnog sudije i na glavnom pretresu.

Nemanja Đurić (35)

O njemu nema dostupnih informacija.

Vlado Draganić (46)

Uhapšeni Draganić vlasnik je kuće u Ritopeku u kojoj su se dešavali najstrašniji zločini ove kriminalne organizacije. Kako se sumnja, u ovoj kući ubijena su tri muškarca – Goran Veličković Goksi, Milan Ljepoja i Zdravko Radojević. Prema pojedinim navodima, upravo Draganić jedan je od osumnjičenih za likvidaciju Milana Ljepoje.

Aleksandar Vučeljić (39)

Ime Vučeljića došlo je u žižu javnosti kada je priveden na informativni razgovor u policiju kada je uhapšen Mirko Milošević, koji je zajedno sa Belivukom bio optužen za učestvovanje u ubistvu Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u Beogradu. Pre 11 godina, 2010. godine Vučeljić je uhapšen zajedno sa još 11 osoba zbog sumnje da su da su prodavali kokain i heroin na teritoriji Beograda, Smedereva i Čačka. Bio je jedan od osuđenih za demoliranje kafića Aleksandra Vavića u beogradskom naselju Karaburma.

Kod Vučeljića je tada pronađen pancir ispod jakne, a iza vozačevog mesta metak kalibra 9mm. Nakon pretresa policija je pronašla još jedan metak kalibra 9mm, kao i dva pištolja sa pancirnim i običnim mecima.

Aleksandar Vučeljić je ranije osuđivan – za nasilničko ponašanje, promet i nošenje oružja, kao i organizovanje mreže preprodavaca teških droga – na kazne od sedam meseci, dve godine i pet godina i tri meseca zatvora te ga je zbog demoliranja Vavićevog kafića, Prvi osnovni sud osudio na kaznu od šest godina zatvora.

Dejan Tešić (38)

Tešić je označen kao osoba koja je učestvovala u ubistvu Milana Ljepoje. Kako se navodi u nalogu za sprovođenje istrage, početkom novembra prošle godine grupa Velje Nevolje, Ljepoju je namamila da dođe iz Niša, gde je živeo, u Beograd.

Na parkingu u blizini „Laste“, na autoputu ka Nišu, u kolima „pasat“ ga je sačekao osumnjičeni Dejan Tešić i odvezao do kuće u Ritopeku koju je grupa koristila za kriminalne radnje, tvrdi tužilaštvo.

Nikola Stefanović (33)

Vlasnik je stana u zgradi u beogradskom naselju Zvezdara u kom živi Veljko Belivuk.

Nemanja Lakićević (41)

Sumnja se da je Lakićević, po nalogu Belivuka i Miljkovića, rekao Zdravku Radojeviću (41) iz Koteža da 10. novembra dođe na parking “Laste” na auto-putu Beograd-Niš bez telefona.

Kada je Radojević došao, iz svog auta je prešao u Lakićevićev, koji ga je odvezao do vikendice u Ritopeku. Iz te vikendice Radojević nikada nije izašao, a njegovo telo do sada nije pronađeno.

Nikola Spasojević (29)

Nema dostupnih informacija.

Željko Kodžić (41)

Do hapšenja Belivukove ekipe Kodžić nije bio poznat javnosti po kriminalu. Osumnjičeni za pripadnost ovoj kriminalnoj organizaciji zaposlen je kao čuvar u Centralnom zatvoru u Beogradu. Prema nezvaničnim informacijama, policija je prilikom pretresa njegove kuće pronašla dve rasklopljene puške i dva rasklopljena pištolja.

– Njegova uloga u klanu tek treba da se utvrdi, ali zasad se sumnja da je on bio zadužen za oružje. Naime, on je oružar i sumnja se da je, između ostalog, prepravljao pištolje i puške koje su pripadnici klana koristili u krivičnim delima – rekao je izvor za beogradske medije.

Nebojša Janković (50)

Bivši policajac i pripadnik 63. jedinice Padobranskih brigada, doneo je Veljku Belivuku snajper, a potom ga u šumi i obučavao kako da puca iz njega. On je kako se sumnja umešan u još dve likvidacije izvršene iz ovog oruža u Srbiji i Crnoj Gori, ali i jedan pokušaj ubistva.

“Spisak smrti” Veljine grupe postaje sve duži – povezani sa još najmanje 10 likvidacija

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

208 Shares
208 Shares
Share via
Copy link