Magazin Srbija

Belivukova banda prepoznatljiva po neljudskoj surovosti, kasapljenja najavljivali na internetu

Ekipa Velje Nevolje u svom “radu” koristila je metode brutalnih meksičkih narko-kartela, a bili strah i trepet u podzemlju.

Prema rečima upućenih, ova ekipa se uopšte nije ponašala kao “uobičajena” kriminalna grupa sa Balkana, a njihovi načini bili su zaista surovi.

Hapšenje Veljka Belivuka i njegove grupe maltene svakodnevno donosi nove, užasne detalje. Kako iz navodnih kriminalnih radnji, tako i iz navijačkih krugova, pošto se njegova organizacija sakrivala iza maski navijača.

Kako navodi naš izvor, inače stručnjak za organizovani kriminal, cela priča oko Belivuka i njegove “ekipe” neodoljivo podseća na ozloglašene meksičke narko-kartele, kako po surovosti, tako i po drugim stvarima.

“Kada pogledate šta je ta grupa radila i kako – pretnje i najave ubistva putem pesama, društvenih mreža, kasapljenje neprijatelja, snimanje, isticanje “šifrovanih” transparenata – sve to odudara od “standardne” balkanske kriminalne ikonografije. Umesto “uobičajenih” sačekuša i bombi ispod automobila, ova grupa je svoje zločine javno najavljivala na društvenim mrežama” kaže on.

Dalje podseća da je Belivukova grupa praktično najavila ubistvo Gorana Marjanovića “Goksija” putem Jutjuba, kao i ubistvo Aleksandra Šarca, preko Instagrama, dok su na tribini Partizanovog juga, čije je navijače ova grupa glumila, istakli transparent na kome je pisalo “Rokaj, snimaj”, što je citat iz filma “Do koske”, a koji se odnosi na snimanje nasilja.

“Sve to neodoljivo podseća na ikonografiju meksičkih kartela, koji su poznati po surovim i brutalnim obračunima sa svojim rivalima, koje muče i kasape na najmonstruoznije načine. Oni često to snimaju i objavljuju te snimke, koji prikazuju prizore običnim ljudima nezamislivog nasilja. Pozivam ovog puta i vaše čitaoce da ne traže takve snimke po internetu, jer će ih sasvim sigurno proganjati, a ne mogu ni da zamisle koliko je to neljudski surovo. Istina, Belivukova grupa je navodno ‘samo’ razmenjivala snimke međusobno i sa protivnicima, a ne javno, ali opet – karteli postoje duže od veka i rano su usvojili savremenu tehnologiju, dok je ova grupa navodno osnovana tek pre oko dve godine. Po nekim navodima iz policije, ova grupa je takođe brutalno mučila i sakatila svoje neprijatelje, a negde se provlači i da je igrala fudbal odsečenom glavom jednog od njih. Ništa od toga ne spada u običaje ranijih kriminalnih grupa sa ovih prostora”, kaže stručnjak.

Poruke preko radija

Nakon je Belivuk uhapšen, pojavio se snimak pesme Mine Kostić “Igrači”, sa stihovima “Nevolja nevolju privlači”, uz posvetu: “pozdravna poruka od Cigana iz cele Srbije za Grobare”. To je stanica koja se čuje u zatvoru u kome se nalaze uhapšeni pripadnici ove grupe.

U isto vreme, oni koji podržavaju Belivuka naručivali su masovno pesmu “Ako poludim” grupe Magazin, čiji stihovi glase: “I u dobru i u zlu, ljudi jedva čekaju, da ti zemlju pomaknu, grijeh za srce zataknu; Na daleko čuje se, da si brat od nevolje, nevolje, ali, ali meni si, med i mlijeko ljubavi”. Što se tumači kao podrška njemu.

Ovaj stručnjak kaže da i tu postoji jaka sličnost sa “Narkokoridosima”, odnosno izvođačima “narko balada” iz Meksika, piše Mondo.

“To je termin za podžanr meksičkih balada (corrido) u kojima se priča priča. U Narkokoridama se uglavnom veličaju kriminalne radnje, karteli, pojedinačni članovi, uglavnom vođe kartela i slično. Osim toga, narkokorido pevači i izvođači služe i kao proverena i uspešna šema za pranje para kartelima. Sada imamo da je jedan od uhapšenih radio kao menadžer Raste. Da li to ima veze ili ne – sačekajmo kraj istrage, ali da podseća – podseća”, kaže on.

Navodno je Veljina grupa radila kao obezbeđenje Rasti, neki kažu i da ga je reketirala, a on je navodnu saradnju opevao u pesmi stihom “stvari se rade iz principa”.

“Ponavljam, sačekajmo kraj istrage i eventualnog suđenja, da vidimo šta je tačno istina, a šta nije. Da li je ovo prepucavanje transparentima, pesmama nastalo inspirisano kartelima, ili je došlo prirodno jer su u pitanju mlađe generacije ‘rođene na internetu’, možda ćemo znati kada budemo videli šta je istina, a šta glasina”, zaključio je stručnjak za kartele.

Velja Nevolja: Od izbacivača, preko sina Danila, do državnog neprijatelja broj 1

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link