Magazin

Mi ne bismo prepoznali pristojan život ni da nas udari u čelo, navikli smo na bedu

ugrenoviić
Foto: Privatna arhiva

Koliko novca mesečno vam je potrebno da biste živeli normalno? I šta je to normalan život u Srbiji? Više od pola plate ode na račune i kiriju, jede se salama. U restorane se ne ide, a na more u Sutomore. Al ćuti dobro je, makar nismo gladni.

Tako se živi u Srbiji, ekonomskom tigru. Presabiranje i prebacivanje iz šupljeg u prazno je nacionalni sport. Do te mere utkan u mozgove da je narod navikao da živi kao sirotinja i to mu je sasvim normalno.

Na mrežama je ovih dana viralan snimak i koji je izazvao burnu polemiku a glavni akter je žena koje je rekla da joj za pristojan život, samo za sebe, mesečno treba 1000 evra.

Filip Ugrenović, komičar i novinar je na čitavu situaciju dao zanimljiv komentar.

“Danima se već polemiše o ženi koja je rekla da joj je za pristojan život za nju samu mesečno potrebno hiljadu evra.Kako bih vam rekao, to što smo navikli da nam je puko preživljavanje pristojan život, to je naš problem.

Žena je potpuno u pravu. Pristojan život između ostalog znači i da, na primer, ne moraš da razmišljaš o parama kada odeš u restoran, da možeš da odeš negde na vikend kad ti se ide, da ne brineš od čega ćeš popraviti auto kada nešto crkne, da ne kupuješ patike na rate, da ne tražiš od porodice pare za račune i da, u principu, možeš prvog u mesecu živeti kao i poslednjeg. A da ne dodajem kako je kada treba još nekog bebca ili dete da izdržavaš.

Da, može se živeti i sa mnogo manje od hiljadu evra. Da, može se živeti i sa mnogo mnogo manje. Kao student sam znao i sa 500 dinara da se provedem odlično u KST-u. Ili da napravim pasulj, pa da tri dana živim sa 200 dinara. Ali to je daleko od pristojnog života.

Ovde je postalo normalno da se u nebesa diže beda, da se govori “Dobar je čovek, muči se” ili “Svaka mu čast kako je skroman”, da se kroz život ide sa teretom žrtve i da se izaziva sažaljenje. Da se radujemo kad Vučić da tri crvene ili Palma dve. Jer znamo da nam mama ima penziju 14.000. Ne, to nije normalno, a još manje je pristojno. To što je takvo stanje postalo uobičajeno, to samo govori koliko su nas navikli na bedu. I na to da nije pristojno želeti dostojanstvenu zaradu i zaista pristojan život. Da je jedino pristojno ići pognute glave kao mučenik.

Toliko od mene, uživajte u ovom !#$%&$% od dana”, zaključio je Ugrenović.

Da li i vi spadate u grupu koja radi za 300 evrića, jede sendvič, veruje u sve što kaže RTS i naprednu Srbiju?

Obećan minimalac od 35.000 dovoljan za pola meseca pristojnog preživljavanja

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

174 Shares
174 Shares
Share via
Copy link